SJEĆANJE NA USPJEH

Hasan Sejdinović je bio i ostao ponos Gračanice

Na današnji dan prije dvije godine dječak sa Daunovim sindromom osvojio medalju zlatnu medalju u Abud Dabiju

Nagrada osvajanja olimpijskog Zlata u UAE. Avaz

Piše: H. Čalić

17.3.2021

Hasan Sejdinović iz Gračanice, mladić koji boluje od Downog sindroma, 2019. godinu i danas pamti, jer je bila kao predodređena za uspjehe. On je, na današnji dan, 17. marta 2019.godine, u dalekom Abu Dabiju na Speijalnoj svjetskoj olimpijadi u atetici osvojio zlanu medalju.

Bio je najbrži u trčanju na 200 metara i zlato je zablistalo na njegovim grudima. Vijest je odjeknula u cijeloj BiH, a posebno u Gračanici. Priređen mu je nezabilježen doček, kao heroju.

U junu iste godine, Hasan je u Zavodu za pomoć djeci s posebnim potrebama u Tuzli završio trogodišnje školovanje za kuhara. Diploma je u džepu, ali je izjesno da se mladić sa Downovim sindrom, neće moći baviti poslom zašto se školovao.

Rezultat mladića nije ostao nezapažen, pa mu je općina Gračanica 2. juna 2019. godine, dodijelila općinsko priznanje Zlatnu značku. Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine 5. decembra, proglašavajući najbolje, Hasanu Sejdinoviću dodijelio je nagradu u kategoriji sportista ili ekipa iz porodice neolimpijskih sportova za 2019. godinu. Uz Zlatnu medalju, još jedno odličje našlo se u rukama skromnog mladića.


Tri ostvarene želje, pa ko bi poželio bolju godinu. Ali, od medalja se ne živi, pa se Hasan nada će mu se ostvariti i četvrta želja i da će od svoga grada Gračanice dobiti krov nad glavom, kako bi se riješio podstanarskog života.

- Od rođenja, od kako je moj sin rođen sa Dowvnovim sindromom, evo 20 godina, ja se borim za njega. Otac mu je umro s početka 2019. godine. Godinama sam iz dalekog sela Džakule dovozila sina u Gračanicu u specijalno odjeljenje, kasnije u Tuzlu. On je svojim sportskim rezultatima osvjetlao obraz i svojoj Gračanici i domovini - kaže majka Edisa.

Ističe da danas njezin sin dva puta ide u Tuzlu gdje ga u trenažnom procesu drži trenerica Kada Selimović, kako bi bio spreman za narednu paraolimpijadu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.