LIČNOST DANA

Dr. Halid Abu Oden: BiH je moja druga domovina

U Palestinu se, kaže, nema gdje vratiti

H. Č.
  • Dr. Oden: Kolege ga cijene i poštuju

    Dr. Oden: Kolege ga cijene i poštuju

    Foto: Arhiv


Puno je razloga što je Palestinac, dr. Halid Abu Oden (64), specijalista gastroenterolog, zavolio Bosnu i Hercegovinu, u kojoj je stekao diplomu ljekara, posebno gradove Tuzlu i Gračanicu, u kojima je radio, iz njih odlazio, pa se vraćao. Nakon puno putešestvija, iskustava, opet je u BiH, kako kaže, svojoj drugoj domovini, jer se u svoju, okupiranu Palestinu, tvrdi, nema gdje vratiti. 

Medicinski fakultet je završio u Tuzli, specijalizaciju u Zagrebu, a 10 godina je radio u Općoj bolnici „Dr. Mustafa Beganović“ u Gračanici. Povukla ga je nostalgija, pa se vratio u rodnu Palestinu, gdje je proveo kratko vrijeme, a onda je jedno vrijeme liječio ljude u bogatim Ujedinjenim Arapskim Emiratima, u kojima je živio s porodicom. Nakon porodične tragedije (smrti supruge), vratio se u Tuzlu, a u decembru prošle godine ponovo se našao među radnim kolegama gračaničke bolnice.

Ističe da ga mnogi pacijenti nisu zaboravili, obradovali su se njegovom povratku.

A kolege omiljenog doktora cijene i poštuju. Cijene njegovu posvećenost odgovornom poslu, njegov odnos prema pacijentima i prijateljima.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na