KAMIČANI

Muftija Kudić: Obaveza je svih nas, prema šehidima i domovini, sjećati se nevino ubijenih

Muftija je naglasio da je potrebno mlade generacije učiti da se borba za istinu isplati, i da na tome ne smijemo posustati

Mehmed ef. Kudić. MINA

S. S.

20.7.2023

Simbol stradanja i ubistava Bošnjaka na prostoru Krajine je 20. juli, a obaveza svakog muslimana je sjećati se onih koji su ubijeni na pragu svoje kuće, kazao je muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić, gostujući u programu RTV BIR, koji se realizira uživo iz Kamičana.

U Kamičanima će danas biti klanjana dženaza-namaz za dvije žrtve Prijedora i doline Sane, a muftija je naglasio da je Islamska zajednica (IZ) u Bosni i Hercegovini, na čelu sa reisul-ulemom Husein-ef. Kavazovićem, nosilac svih aktivnosti koje su organizirane posljednjih godina povodom obilježavanja 20. jula.

Dženaza Izetu i Feridu

- Osim što imamo obavezu prema šehidima, da se sjetimo i klanjamo im dženazu, imamo obavezu prema sebi, prema našoj djeci, budućim generacijama, da ih podsjetimo na nešto što se desilo. Znamo da su naši očevi, naša braća koji su ovdje ubijeni, vjerovali ako nikome ne učine zlo da se i njima neće učiniti zlo. Oni su živjeli sa komšijama na ovom području, ali su se desili teški zločini. I mi moramo govoriti budućim generacijama, ali i svijetu, o onome što se desilo, kako se ne bi u budućnosti dešavale ovakve stvari. Jednom smo to bili zaboravili, pa nam se ponovo desilo, sada nastojimo da na sve načine podsjetimo kako se to u budućnosti ne bi dešavalo - kazao je muftija Kudić.

Muftija je naglasio da je potrebno mlade generacije učiti da se borba za istinu isplati, i da na tome ne smijemo posustati.

- Još uvijek se traga za velikim brojem naše braće koji su ubijeni, ne znamo koliko će biti šehidskih dženaza u narednim godinama, ali bez obzira na broj mi ćemo sveke godine obilježavati 20 juli. Danas ćemo klanjati dženazu rahmetli Izetu i rahmetli Feridu, oni su ubijeni na pravdi Boga. Ubiti jednog čovjeka je kao ubiti cijelo čovječanstvo. Mi izražavamo prije svega prema toj dvojici šehida empatiju, našu odlučnost da ih se sjetimo jer oni zaslužuju pažnju svih nas, pa i na ovaj način da svi dođemo danas i klanjamo dženazu - naveo je Kudić.

Izgradnja kulture sjećanja

Ukazao je da musliman prema muslimanu ima više obaveza, a jedna od tih obaveza jeste i kada preseli sa ovoga svijeta da mu klanja dženaza-namaz.

- Kada se desi ovakav zločin prema ljudima mi imamo dodatnu obavezu, obavezu kao prema bratu muslimanu, ali i obavezu prema cijelom ummetu, prema cijeloj zajednici, da stalno govorimo o tome da su naša braća ovdje živjela u jednom normalnom životu, da su željeli svima dobro, da su ta naša braća na svojim kućnim pragovima ubijeni. Posebno teško u ovakvoj situaciji je ta činjenica da su većina njih izvedeni iz svojih kuća i ubijeni neposredno iza svojih kuća, tako da su se naši povratnici kada su se vraćali na ove prostore, morali suočiti sa mjestima gdje su počinjeni zločini - kazao je muftija Kudić.

Ocijenio je da je neophodno više raditi na izgradnji kulture sjećanja, te da je to „najsigurnija brana da se zločini ne ponove“.

- Već sada vidim da se veliki broj mladih uključuje u program. I u budućnosti kroz različite programe, edukativne ali i druge, ćemo podsjećati mlade na sve što se desilo, ali u isto vrijeme tražiti od njih da vide perspektivu i budućnost da na ovim prostorima - kazao je muftija.

Sjećanje na nevino ubijene

Podsjetio je da, nažalost, svjedočimo odlasku velikog broja ljudi, tako i mladih, sa ovog područja.

- Ako smo izgubili nekakve beneficije koje smo trebali imati kao građani ovog ovih mjesta, ne smijemo izgubiti želju i volju za gruntom, zemljom, za ovim prostorom. Ono što mene ohrabruje kod ljudi ovdje jeste njihova odlučnost i dostojanstvo. Važno je da oni ovo doživljavaju kao svoju zemlju. Sada i mi moramo zajedno ovdje biti dio njih, dolaziti ovdje, posjećivati ove gradove - istakao je muftija Kudić.

Poručio je da je obaveza svih nas u budućnosti, ne samo prema šehidima, nego i prema zemlji, da se sjetimo onih koji su nevino ubijeni i da u što većem broju učestvujemo u ovakvim programima.

- Naša je obaveza, islamska, da ovo činimo. Vidimo da smo u zadnje vrijeme svi više budni, možda neki događaji koji se dešavaju u našoj okolini nas podsjete da nije sve završeno, da uvijek postoje mogućnost nekog novog genocida, nekog novog zločina. To se neće desiti samo pod uslovom ako mi budemo spremni, budemo budni, ako budemo svjesni da kao narod, kao ummet zajedno živimo i da se podsjećamo na to. Provokacije koji se dešavaju nas još više ohrabruju. U takvim situacijama mi postajemo više budni, više spremni na našu odlučnost da živimo na ovim prostorima i na ovim krajevima opstanemo -  poručio je, između ostalog, muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.