"AVAZ" NA LICU MJESTA

Hasan Dupovac i Alisa Mutap osuđeni za prikrivanje dokaza u slučaju "Dženan Memić"

Dupovac je osuđen na tri godine zatvora zbog zloupotrebe položanja, Alisa Mutap je osuđena dvije i po godine zbog davanja lažnog iskaza

Hasan Dupovac i Alisa Mutap. Facebook - Armin Durgut / Pixsell

Ekipa "Dnevnog avaza"

21.7.2023

Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine, koje čine sudija Staniša Gluhajić, kao predsjedavajući Vijeća, te sutkinje Azra Miletić i Amela Huskić, izreklo je danas drugostepenu presudu u predmetu protiv Zijada Mutapa, Alise Ramić (ranije Mutap), Hasana Dupovca, Josipa Barića i Muamera Ožegovića.

Kako javljaju reporteri s lica mjesta, Hasan Dupovac i Alisa Mutap su proglašeni krivima.

Dupovac je osuđen na tri godine zatvora zbog zloupotrebe položanja. Alisa Mutap je osuđena dvije i po godine zbog davanja lažnog iskaza.

Kontroverzna izjava Perića

Podsjećamo, Prvostepeno vijeće Suda BiH, kojim je predsjedavao sudija Branko Perić, u novembru prošle godine Mutapa i ostale oslobodio je optužbi.

U javnosti je ostala upamćena kontroverzna izjava sudije Perića, koji se na kraju obratio Dženanovom ocu riječima: "Gospodine Memiću, vjerujem da je postupak bio potresan, nemojte gubiti nadu, Vaša borba nije samo Vaša.“ Perić je, također, kazao da Alisa Mutap nije imala amneziju te se zapitao „da li zna nešto više“.

Sa lica mjesta - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Nakon žalbe Tužilaštva BiH, Apelaciono vijeće je u martu ukinulo oslobađajuću presudu.

Svjedočio dr. Kemal Dizdarević

Na ponovnom suđenju pred Apelacionim vijećem na kojem su preuzeti dokazi iz prvostepenog postupka, u sudnici su reproducirani iskazi IT vještaka Irhada Kosa, te neuropsihijatra dr. Abdulaha Kučukalića i vještaka sudske medicine Hamze Žuje, koji su i saslušani.

Kao novi svjedok Tužilaštva, saslušan je i neurohirurg dr. Kemal Dizdarević, čije je svjedočenje Prvostepeno vijeće odbilo. Apelaciono vijeće odbilo je prijedloge dokaza koje su iznijeli advokati Zijada Mutapa i Alise Ramić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.