SARAJEVO

Svečano promovirana poštanska marka Hajdar-dedina džamija i dovište na Karićima

Sretni smo da danas prisustvujemo jednom važnom događaju za Muftijstvo sarajevsko i dakako, Islamsku zajednicu, rekao je muftija Grabus

Sa održanog događaja. Mina

A. O.

22.7.2023

U okviru tradicionalne manifestacije „Dani bosanske duhovnosti - Karići 2023“ sinoć je u auli Glavne pošte u Sarajevu održana promocija poštanske marke „Hajdar-dedina džamija i dovište na Karićima“.

BH Pošta je ovaj motiv uvrstila u prigodna izdanja poštanskih marki kao posvetu simbolima historije, tradicije i običaja života muslimana ovih područja.

Muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus, koji je bio i inicijator da se ovaj motiv nađe na poštanskoj markici, zahvalio je BH Pošti na nastojanjima da, i kroz svoju društvenu odgovornost, baštini očuvanje vrijednosti tradicije i običaja.

- Sretni smo da danas prisustvujemo jednom važnom događaju za Muftijstvo sarajevsko i dakako, Islamsku zajednicu. Mi ćemo se u narednom periodu potruditi da objasnimo važnost ovog dovišta za nematerijalnu kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine. Na preliminarnom spisku kojeg sam imao priliku vidjeti, nažalost, džamija i dovište na Karićima, koji su višestoljetna tradicija molitve na području Vareša i okoline nisu uvršteni na taj spisak. Na ovaj način, pokušat ćemo Hajdar-dedinu džamiju i dovište na Karićima približiti široj bosanskohercegovačkoj javnosti i plasirati ovu ideju u svijet - naglasio je muftija Grabus.

Direktor BH Pošte Mirsad Mujić je podsjetio na djelatnosti javnog preduzeća koje predstavlja, navodeći da su posebno ponosni na izdavanje poštanskih markica.

Uručeni primjerci gostima

Naglasio je da dodavanjem Hajdar-dedine džamije i dovišta na Karićima među motive poštanskih marki, nastoje od zaborava sačuvati kulturno-historijsko naslijeđe Bosne i Hercegovine.

- Pored svojih redovnih aktivnosti pružanja poštanskih usluga, nama važna i draga djelatnost nam je izdavanje poštanskih markica. Na ovaj način mi promoviramo naše prirodne, kulturne ljepote, značajne datume i ličnosti za sve narode koji žive u Bosni i Hercegovini. Poštanske markice govore o našoj prošlosti, sadašnjosti i budućnosti - izjavio je Mujić.

Tokom programa gostima su uručeni i prvi primjerci izdanja poštanske marke.

Autor marke

Poštanska marka „Hajdar-dedina džamija i dovište na Karićima“ štampana je u 10.000 primjeraka, u tabaku je devet komada, a nominalna vrijednost marke je 1,10 KM.

BH Pošta je izdala i prigodan FDC koverat u tiražu od 150 komada, vrijednosti po 2 KM.

Autor marke je dizajner BH Pošte Abdulah Branković, a poštanska marka može se pronaći na šalterima ili online, na PostShopu BH Pošte. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.