TRAJE DO 28. JULA

Helez na 16. međunarodnom sajmu vojne industrije u Istanbulu

Sajam daje priliku bh. izlagačima da stvore novu poslovnu saradnju, unaprijede postojeća te prošire svoja poslovanja i na druga tržišta u svijetu

Zukan Helez - Avaz
Zukan Helez - Avaz
Zukan Helez - Avaz
Zukan Helez - Avaz
Istanbul - Avaz
+1
N. Aj.

25.7.2023

Zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez svečano je danas s potpredsjednikom Republike Turske Dževdetom Jilmazom (Cevdet Yilmaz) i ministrom odbrane Turske Jašarom Gulerom (Yasar Guler) otvorio 16. međunarodni sajam vojne industrije (IDEF 2023), koji se održava u Istanbulu.

Iz Ministarstva odbrane BiH navode da će IDEF trajati od 25. do 28. jula i da je jedan od najznačajnijih sajmova vojne industrije u ovom dijelu svijeta, a održava se svake druge godine.

Boravak Heleza i delegacije Ministarstva odbrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine na ovom sajmu izvanredna je prilika za razmatranje različitih modaliteta aktuelnih i budućih projekata modernizacije Oružanih snaga BiH, u kojoj prijateljska i partnerska Turska ima izuzetno značajnu ulogu.

Ministar je zajedno sa svojim turskim kolegom Gulerom obišao izlagače na sajmu, a domaćini sajma su se posebno interesirali za izlagače iz Bosne i Hercegovine.

Na ovom sajmu ove godine Bosnu i Hercegovinu predstavljaju: "Binas Bugojno", "A.C. Unity Goražde", "Igman Konjic", "Pretis Vogošća", "Tehnički Remont Bratunac" – TRB, "Unis Ginex Goražde". Na sajmu učestvuju na poziv organizatora i uz posredovanje Vanjskotrgovinske komore BiH.

Sajam daje priliku bh. izlagačima da stvore novu poslovnu saradnju, unaprijede postojeća te prošire svoja poslovanja i na druga tržišta u svijetu.

Na sajmu IDEF 2023 ove godine preko hiljadu izlagača predstavlja najmodernije i najsofisticiranije proizvode i najsavremenija dostignuća namjenske industrije iz cijelog svijeta, a na istom prisustvuje više od 400 različitih poslovnih, vojnih i političkih delegacija.

U delegaciji Ministarstva odbrane i OS BiH uz Heleza prisutni su i brigadir Slaviša Labus, Salko Beba, šef Kabineta ministra odbrane BiH, Irena Leko iz Sektora za međunarodnu saradnju i pukovnik Amer Riković.

Helez će u srijedu održati oficijelni sastanak sa ministrom odbrane Republike Turske Jašarom Gulerom, sa kojim će razgovarati o nastavku i daljnjem razvoju bilateralne saradnje u oblasti odbrane i nastavku podrške Ministarstva odbrane Republike Turske institucijama odbrane Bosne i Hercegovine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.