PREDSJEDNIK RS

Dodik: Nećemo prihvatati odluke Šmita dok se ne ispune naši zahtjevi

Naime, Dodik se u svom jučerašnjem gostovanju osvrnuo i na rad SDA

Dodik: Veliku galamu su napravili ovi iz Federacije BiH. RTRS

E. A.

27.7.2023

Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik u intervjuu za RTRS kazao je kako ne odustaje od svoje politike, a zakoni o neprihvatanju i neobjavljivanju odluka visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita (Christiana Schmidta) i Ustavnog suda BiH ostaju na snazi.

Između ostalog, prokomentirao je i posljednji sastanak s liderima trojke, ali se osvrnuo i na sastanke s predsjednicima Hrvatske, Srbije i premijerom Mađarske.

Naime, Dodik se u svom jučerašnjem gostovanju osvrnuo i na rad SDA.

Velika galama

- Veliku galamu su napravili ovi iz Federacije BiH. Globalno je počelo da se galami oko RS na sva zvona. Ne želim da objašnjavam svoju strategiju koju mnogi ne razumiju. Mi imamo redovne konsultacije s trojkom, za razliku od SDA-ovih. Sa SDA nikada nismo imali razgovore. Iz SDA su uveli mafiju u obavještajni sektor, ona je njima trebala da posluži kao obračun s RS. Nama je jedino bilo važno da se skloni pritisak s RS, to je jedino bilo moguće ako se skloni SDA. I to smo uradili - kazao je Dodik.

Prije samo nekoliko dana u javnosti je raspavljano o prostorijama Uprave za indirektno oporezivanje (UIO). Podsjetimo, Stranka demokratske akcije (SDA) oglasila se saopćenjem u kojem komentira odluku trojke da podrži zahtjeve SNSD-a za kupovinom zgrade u Banjoj Luci za potrebe Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Kako navode, ova odlulka “potvrđuje namjeru trojke da štetnim i nepopravljivim ustupcima na štetu države i građana plaća naklonost Milorada Dodika i njegovu privremenu lažnu kooperativnost”.

Za spomenuti medij predsjednik RS je prokomentirao i ovu temu.

- Oni koji ovdje žive znaju da su iz potrebe da bude sjedište u Banjoj Luci, tadašnje vlasti dodjelili zgradu bez naknade. Računali su da će to biti samo na nekoliko godina. Bakir Izetbegović je običan prevarant i lažov na dnevnom nivou, ne može on nikog strateški da prevari. Čovjek laže na dnevnom nivou. Dakle, davno je dogovoreno da se pravi regionalni centar u Mostaru, Sarajevu i zato je odvojen novac. U Banjoj Luci da se pravi sjedište i regionalni centar. Za taj posao prije 10 godina je odobreno 56 miliona maraka. Dio tog novca su potrošili za izgradnju graničnog prijelaza i nikada nisu vratili na stavku da se u Banjoj Luci završi -  kazao je Dodik.

Potom je dodao:

- Ne branim ja trojku. Činjenica je da trojka sada čisti njihove laži i brljotine. Izetbegović dogovorio, slagao sada i napada druge koje pokušavaju rješavati njihove brljotine.

Neprihvatanje visokog predstavnika

No, Dodik je rekao da ne odustaje od svoje politike, a zakoni o neprihvatanju i neobjavljivanju odluka Kristijana Šmita i Ustavnog suda BiH ostaju na snazi „dok ne budu ispunjeni zahtjevi RS“.

- Zakon o neprihvatanju visokog predstavnika i o neobjavljivanju odluka Ustavnog suda ostaju na snazi. Kada smo došli na sastanak, od nas je isključivo traženo da se povuku ovi zakoni. Rekao sam odmah da ne možemo o tome razgovarati. Rekao sam da to ne može. RS nije ukinula Ustavni sud, ali se protivi nakaradnoj proceduri. 14 prioriteta EU traže da se riješi pitanje Ustavnog suda - kazao je Dodik.

Istaknuo je da će 22. avgusta biti održan sastanak partnera u vlasti na nivou BiH, na kojem bi trebalo da bude realizovan dogovor postignut na sastanku u Sarajevu u ponedjeljak.

- Ono što smo se dogovorili, to će biti održano. To je urađeno u korist dodatnog pozicioniranja RS. Nikada nisam ni krio da hoću da pozicioniram RS - rekao je Dodik.

Odlična pozicija

Smatra da SDA pokušava svim silama da opstane kao pobjednik u FBiH i da zato napada trojku.

- Mislim da je RS u odličnoj poziciji, samo treba postojati nacionalni i narodni dogovor da više nikada neko ko pobijedi kod Srba ne treba da pravi dogovor sa SDA, jer je čitava struktura SDA usmjerena na ukidanje RS - rekao je Dodik, dodavši da i drugi vjerovatno imaju istu želju, ali da su, kako kaže, daleko racionalniji od pojedinaca iz SDA, poput Šefika Džaferovića i ostalih.

Između ostalog, govorio je i odnosu s Turskom i predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoanom (Recepom Tayyipom Erdoganom).

- Turska ima ozbiljene veze sa SDA, ali je Erdoan pozivima na unutrašnji dijalog u BiH zadobio povjerenje. Cijenim Erdoana, ali nisam glup, znam da će on biti na strani Bošnjaka, ali me je pridobio kada je rekao “sjedite i dogovarajte, pustite strance”. Najmanje tri puta u posljednjim razgovorima je rekao da je potreban unutrašnji dogovor u BiH, ali pošto dogovor nije bio moguć, naravno da je BiH upala u probleme - naveo je Dodik.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.