UVIJEK UZ NOVINARE

Kolegij "Dnevnog avaza" oštro osuđuje prijetnje upućene Hadžoviću i Tomiću

Tražimo hitnu reakciju nadležnih istražnih organa kako bi se sankcionirao Jasmin Mulahusić i poslala jasna poruka svima koji prijete novinarima

Urednički kolegij "Dnevnog avaza" čvrsto uz sve novinare u BiH. Avaz

Piše: Ema Maslo

28.7.2023

Urednički kolegij "Dnevnog avaza" najoštrije osuđuje gnusne i prestrašne prijetnje Jasmina Mulahusića i njegovih pratilaca na društvenim mrežama, te crtanje mete na čelo novinaru našeg lista Danijalu Hadžoviću i kolegi s „Buke“ Slađanu Tomiću.

Također, tražimo hitnu reakciju nadležnih istražnih organa kako bi se sankcionirao Mulahusić, koji je državljanin Luksemburga, a porijeklom iz BiH, i poslala jasna poruka svima koji prijete i izlažu sigurnosnim rizicima novinare.

U svojoj posljednjoj objavi na Facebooku, Mulahusić je ponovo etiketirao i targetirao novinare, napisavši da je "samo pitanje vremena kada će neko sresti Slađana i Danijala i fino popričati s njima“.



Mulahusić sa svojim političkim šefom. Facebook

Ovo nije prvi put da su naši novinari na meti instruiranih pojedinaca, zbog čega od nadležnih tražimo da postupe krajnje odgovorno, jer je ovo samo jedan u nizu napada ovog radikala iz Luksemburga i njegovih sljedbenika na društvenim mrežama.

Podsjetimo, iako su podnesene brojne krivične prijave s dokazima o prijetnjama, pozivanju na nasilje, uvredama na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, govoru mržnje i drugim krivičnim djelima, istraga protiv Jasmina Mulahusića vodi se više od tri godine bez rezultata.

Dok bh. pravosuđe ne odluči reagirati, „Avaz“ čvrsto stoji uz Danijala, Slađana i sve druge novinare u zemlji, a napadi i prijetnje na novinara „Avaza“ je napad na cijeli „Avaz“ i tako ćemo se i postaviti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.