OKRUŽNO JAVNO TUŽILAŠTVO

Slučaj pedofilije u Banjoj Luci: Policajcu predložen pritvor

Policajac je počinio više krivičnih djela

Policajac je optužen za pedofiliju. MUP RS

H. J. I.

28.7.2023

Policajcu Z.P. (46) iz Banje Luke predložen je pritvor zbog više krivičnih djela, među kojima je polna zloupotreba djeteta. 

Postupajući tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka nakon ispitivanja osumnjičenog Z.P., stavio je danas prijedlog za određivanje mjere pritvora.

Zloupotreba službenog položaja

Osnovnom sudu u Banjoj Luci, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo Zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja u sticaju sa dva krivična djela Polna zloupotreba djeteta starijeg od petnaest godina.

Osumnjičeni je u vremenskom periodu od 18. do 25. jula u Banjoj Luci, u namjeri sticanja imovinske koristi D.M., koja je izdala pod zakup apartman V. E., u više navrata kao službeno lice policijski službenik, prekoračenjem granica službenog ovlaštenja od V.E. zahtijevao da na ime zakupnine apartmana isplati novac D.M.

Bojazan da će ponoviti krivično djelo

Osumnjičeni je počinio i dva krivična djela polna zloupotreba djeteta starijeg od petnaest godina na štetu maloljetnog djeteta.

Tužilac je stavio prijedlog za određivanje mjere pritvora zbog postojanja naročitih okolnosti koje ukazuju da će osumnjičeni ometati krivični postupak uticajem na svjedoke, te zbog naročitih okolnosti koje opravdavaju bojazan da će osumnjičeni ponoviti krivično djelo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.