STAVOVI

Davor Gjenero za "Avaz" o aktuelnoj situaciji u BiH: Ekonomska penalizacija ne smije biti napuštena

Cilj helikopterske turneje predsjednika RS je, vjerovatno, bio i nagovoriti Milanovića da pokuša odlediti Čovićev stav prema njemu

Gjenero: Vidljivi rezultati. Boris Scitar / Pixsell

Alen Bajramovic

28.7.2023

Mediji u Hrvatskoj se posljednjih dana bave “helikopterskim desantom” Milorada Dodika na Hvar i susretom s predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem te problematiziraju nenajavljeni sastanak, a posebno činjenicu što se Milanović sastaje jedino s predsjednikom RS.

Prema zvaničnim saopćenjima iz dva kabineta, na iznenadnom sastanku u utorak razgovaralo se o aktuelnoj situaciji u BiH, uspostavi funkcionalne i efikasne vlasti u BiH, učestvovanju “legitimnih predstavnika” tri konstitutivna naroda.

Dobra najava

Politolog i politički analitičar Davor Gjenero, međutim, vidi drugačiji povod ovih razgovora.

- Odluka da se manjem bosanskohercegovačkom entitetu ne dodijele sredstva iz paketa razvojne pomoći EU činila se izrazito dobrom najavom nove evropske politike. Očito je da su rezultati te politike i na unutarnjem i na vanjskopolitičkom planu već vidljivi. Finansijski se ovaj našao na rubu i nije mu preostalo drugo nego da ustukne, što je napravio na sastanku s trojkom - kazao je Gjenero za “Avaz”.

Međutim, dodaje, odmah nakon toga uslijedila su nova uvjetovanja, nova Dodikova ofanziva, čiji je dio bila i “helikopterska turneja preko Hvara do Pasuljskih livada”.

Bilo bi opasno

- Njegovi sljedbenici je tumače kao izgradnju mira i stjecanje zaštite za Dodikove stavove u Beogradu i Zagrebu, a cilj je, vjerovatno, bio i nagovoriti Milanovića da pokuša odlediti Čovićev stav prema Dodiku. Opasno je to što je Dodik tako brzo prešao iz defanzive u ofanzivu, pogotovo ako postoji mogućnost da nova evropska politika prema njegovom secesionizmu ne bude nešto „trajnije od mjedi”, već samo prolazna faza. Bilo bi opasno da, nakon što se pokazalo da politika ekonomske penalizacije protubosanske politike djeluje, ona bude napuštena nakon prvog, možda i glumljenog, signala promjene Dodikove politike - istakao je Gjenero.

Očito je da su Dragan Čović i HDZ BiH odmah shvatili da su se odnosi u BiH promijenili i odjednom je postalo evidentno ne zahlađivanje, nego zaleđivanje odnosa Čovića prema Dodiku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.