JASAN STAV

Davor Gjenero za "Avaz": Milorad Dodik preuzima ulogu štetočine

Očito je da je on ponovno svojevrsna “Putinova avangarda”, da je radikalniji od pozicije Beograda, kazao je politički analitičar

Gjenero: Proglasiti ga "personom non grata“" u EU. Avaz

Piše: A. Bajramović

12.1.2023

Obilježavanje 9. januara, neustavnog dana RS, kao i odluku Milorada Dodika, predsjednika manjeg bh. entiteta, da odlikuje ruskog predsjednika Vladimira Putina dok cijeli demokratski svijet osuđuje rusku agresiju na Ukrajinu, za “Avaz” je komentirao i politolog, politički analitičar i nezavisni politički konsultant Davor Gjenero.


Negiranje genocida

Njegov stav o paradi u Istočnom Sarajevu i porukama upućenim s tog skupa je nedvosmislen.

- Posve je jasno da Milorad Dodik hoće izazvati nestabilnost u regiji i da je to čvrsto povezano s ruskom najavom kako bi na Balkanu moglo doći do konflikta. Očito je da je on ponovno svojevrsna “Putinova avangarda”, da je radikalniji od pozicije Beograda, ali i to da Beogradu odgovara da on preuzima tu kvazilidersku ulogu regionalnog štetočine - kazao je Gjenero.

Podržava stav bivše hrvatske premijerke Jadranke Kosor da Dodika „zbog odlikovanja agresora, velikosrpskih pretenzija i četničkog pozdrava, zbog negiranja genocida i nečovječnog ponašanja“ treba proglasiti “personom non grata” u EU, a posebno u Hrvatskoj kao dijelu Evropske unije.


Golema šteta

- Ako će ovo što se dogodilo, otvoreno slavljenje genocida u BiH i etničkog čišćenja na kojem je manji entitet u BiH utemeljen kao politička činjenica, slavljenje ruske agresije prema susjedima, ali i prema europskom mirovnom poretku, biti povod da se EU ozbiljno zamisli, onda šteta neće biti tako golema kao što se sada čini - istakao je Gjenero.

Dodao je da su i Beograd i Dodik odlučili “prijeći Rubikon”.

- Zato uz ovakvu Dodikovu retoriku kojekakvi dačići, selakovići, ali i „prvo dijete Serbije“ asistiraju Dodiku. Vidjet ćemo je li ovo trenutak nakon kojeg nema natrag, nakon kojeg postaje besmisleno s Beogradom razgovarati o europskoj integraciji i usklađivanju sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom te o kooperativnosti u regiji - kazao je Gjenero.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.