REAKCIJE

Davor Gjenero za "Avaz": Dodikova opozicija se takmiči s njim u izvršavanju migova iz ruske ambasade

Na ovaj način Dodik jača, jer se pokazuje da u toj političkoj areni nema alternative njegovoj populističkoj, nacionalističkoj, proruskoj politici

Davor Gjenero: Svi su se pridružili Dodiku. Davor Scitar / PIXSELL - Dejan Rakita / PIXSELL

Alen Bajramovic

21.6.2023

Narodna skupština RS usvojila je izmjene zakona po kojima odluke Visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH neće biti objavljivane u entitetskom Službenom glasniku, ali i zaključke vezane za Ustavni sud BiH. Prilikom glasanja poslanici su pokazali visok stepen jedinstva, jer su oba materijala usvojena bez suzdržanih i glasova protiv. Manji broj poslanika uopće nije ni glasao.

- Onome ko ne poznaje političku scenu u manjem bh. entitetu i onome ko ne zna kako su se regrutirale stranke koje danas kontroliraju tu arenu, moglo bi biti čudno da su se svi parlamentarni zastupnici, do jednoga, odlučili pridružiti Miloradu Dodiku, za kojeg neki tvrde da je sve slabiji, u sukobu s kompletnom međunarodnom zajednicom. Onome ko poznaje pozadinu te arene, ništa od ovoga nije čudno, jedino je žalosno da se baš cijeli politički establišment tog entiteta odlučio definirati kao onaj dio političke arene koji ne pripada ustavnome luku. Na taj način Dodik jača, jer se pokazuje da objektivno u toj političkoj areni nema alternative njegovoj populističkoj, nacionalističkoj, proruskoj politici - kaže za portal "Avaza" politolog i politički analitičar iz Zagreba Davor Gjenero.

Na ovaj način, dodaje, BiH je u situaciji koja mora zabrinuti i njene građane, ali i međunarodnu zajednicu.

- Dodikova opozicija zapravo se takmiči s njim u izvršavanju migova iz ruske ambasade ili njenog banjalučkog konzulata, migova onih kojima odgovara stvaranje dojma kaosa na prostoru BiH. Kako god, to je situacija koja mora brinuti i Sarajevo kao glavni grad BiH, i euroatlantske partnere Bosne i Hercegovine, ali i građane manjeg entiteta, koje Dodik i njegovi nazovi opozicionari guraju u međunarodnu izolaciju - ističe Gjenero.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.