BRATUNAC

Povratnik Beriz Merdžić ponovo napadnut: Psovali su nam majku, sve sam prijavio policiji

Tada je u bašti mog lokala bilo 30 gostiju s porodicama i svi su svjedoci tog nemilog događaja, navodi Merdžić

Beriz Merdžić - Avaz
Aščinica "Korzo" u vlasništvu Beriza Merdžića - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5

30.7.2023

Povratnik Beriz Merdžić ponovo je napadnut u svojoj aščinici "Korzo" u Bratuncu od strane Milisava Lukića i još jedne osobe. Ovo je za portal "Avaza" potvrdio lično Merdžić kazavši da se sve dogodilo jučer.

Drvena stolica

- Počeli smo s radom oko 8 sati ujutro i u momentu pripreme ljetne bašte, Lukić je meni počeo dobacivati uvredljive riječi. Poslije toga je puštao muziku sa šovinističkim tekstovima da bi oko 10 sati skinuo majicu i počeo dobacivati i psovati prolaznicima. S njim je bila još jedna osoba koja je sjedila za stolom i uzvikivala: "Je**m vam majku muslimansku, poklat ćemo vas sve". 

Psovao je medije iz FBiH te govorio da je ovo Republika Srpska, šepurite se ovdje i idite tamo u Federaciju i šepurite se – ispričao je Merdžić za portal „Avaza“.

Potom je, dodaje dalje Merdžić, taj drugi uzeo drvenu stolicu da baci u baštu aščinice.

- Tada je u bašti mog lokala bilo 30 gostiju s porodicama i svi su svjedoci tog nemilog događaja - dodaje Merdžić.

Kako kaže, u 20 godina koliko radi u Bratuncu preživio je oko 20 napada na njega i njegovu porodicu.

- Sve štete, nakon svakog napada, sam morao da saniram sam, a počinioci nikada nisu okrivljeni i nikada nisu sankcionirani za napade. Razlog zašto me napadaju je to što sam musliman, Bošnjak – navodi Merdžić.

Prijavio policiji

Dodaje da je sve prijavio policiji. Također je pozvao institucije Bosne i Hercegovine da zaštite povratnike i upozorio da je ugrožena njegova sigurnost. Također je kazao i da su počinitelji poznati policiji te je poručio da ga niko ne može zaplašiti.

Na upit da prokomentira posjetu ministra za raseljene osobe i izbjeglice FBiH Nerina Dizdara, kazao je da je ministar kod njega u aščinici bio prije pet dana.

Posjeta ministra

- Ministar Dizdra je dolazio prije pet dana kod mene. Bio je u službenoj posjeti kod mladića iz Srebrenice koji je pretučen. Kod mene je ministar svratio na ručak i mi smo tada razgovarali o sigurnosti Bošnjaka povratnika u Srebrenicu. Ministar je tada obećao zaštitu svim povratnicima – kazao je Merdžić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.