RAZGOVOR

Profesor Anto Domazet za "Avaz": Politika kompromisa nema alternativu

Loša politička situacija ne može biti alibi za izostanak akcije na stvaranju boljih uvjeta života građana

Domazet: Što prije treba usvojiti zakon o porezu na dohodak. Facebook

Alen Bajramovic

31.7.2023

Politička situacija u BiH kakvu smo imali u posljednje vrijeme negativno utječe i na ekonomiju, kaže Anto Domazet, univerzitetski profesor i ekonomski stručnjak, koji u prvi plan ističe priliv investicija, poslovne aranžmane stranih kompanija, pristup fondovima EU...

Politički marketing

Tvrdi da politika kompromisa, koja je započeta formiranjem vlasti na nivou države i entiteta, nema alternativu.

- To jeste teško ostvariva politika, zahtijeva puno energije, mudrosti i tolerancije, ali ona nema alternativu i na njoj treba ustrajati - kazao je Domazet.

Komentirajući situaciju u kojoj se danima bavimo opasnošću od raspada države, a već narednog politički akteri saopće da su se dogovorili o ispunjavanju obaveza na evropskom putu, Domazet kaže da je naše javno mnijenje kontaminirano.

- Mediji, političke stranke, razni influenseri, to je jedan prostor u kojem se razvija različita dramaturgija u vezi s realnošću u BiH i vrlo je teško razlučiti ono što je suština od onog što su dramaturgija i dekor. To je politički marketing i tu treba biti jako oprezan u donošenju zaključaka. Situaciju treba cijeniti po tome kako akteri djeluju, a manje na osnovu kako istupaju i šta zagovaraju - istakao je Domazet.

Plaće radnika

Loša politička situacija ne može biti alibi za izostanak akcije na stvaranju boljih uvjeta života građana, koji ih već dugo očekuju. Domazet je protiv privremenih rješenja za rasterećenje privrede i rast plaća radnika.

- Što prije treba usvojiti zakon o porezu na dohodak i zakon o doprinosima i osigurati restrukturiranje tih izdataka. Da se na makroekonomskom nivou prihodi države i fondova očuvaju, a da se plaće rasterete i tako omogući povećanje neto plaće. To treba biti prioritetan cilj novih vlada i preokret koji parlamentarna većina, a vjerujem i svi dobronamjerni političari, trebaju prihvatiti. To je vrlo važno i za konkurentnost bh. privrede, ali i za socijalni aspekt života u BiH - naglasio je Domazet.

Rast profita

Profesor Domazet se zalaže za poboljšanje poslovnog okruženja jer smatra da ono nije dobro za poduzetnike, ali kaže da neke stvari ne treba preuveličavati.

- Rast plaća ne može biti rezultat samo smanjenja poreza, već treba praviti i preraspodjele novostvorene vrijednosti u svakoj kompaniji. Dramaturgija u javnosti je da je položaj poslodavaca pogoršan, ali podaci pokazuju sasvim drugačije - kazao je Domazet.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.