UDRUŽENJE ŽENA "SEKA"

Goražde: Skeniranjem QR koda do online brošure "Prepoznaj nasilje"

Naljepnice sa QR kodom smo imali prilike da već distribuiramo tokom implementacije projekta, kazala je Sarajlić

Članice Udruženja. Fena

FENA

1.8.2023

"Prepoznaj nasilje" naziv je online brošure do koje se može pristupiti i skeniranjem QR koda koji se od danas može pronaći i na city light panoima na različitim lokacijama u Gradu Goražde.

Dio je to projekta koji realizuje Udruženje žena „SEKA“ Goražde s ciljem boljeg informisanja i senzibiliranja javnosti o rodno zasnovanom nasilju i njegovim posljedicama.

Stručna saradnica za rad s djecom i mladima Amina Sarajlić napominje da ovo udruženje od februara realizuje projekt  naziva „UdruŽENI za ravnopravnost – prevencija rodno zasnovanog nasilja“ te da se kroz dosadašnje dugogodišnje iskustvo u radu udruženja, pokazalo da stanovništvo Grada Goražda nije u dovoljnoj mjeri senzibilizirano i informisano o ovoj temi.

Rezultati istraživanja

- U prilog ovoj činjenici idu i rezultati istraživanja koje smo proveli u oktobru 2022. godine, a koje je bilo namijenjeno ženama i djevojkama koje žive na području grada Goražda. Istraživanje je provedeno iz oblasti rodno zasnovanog nasilja kod žena i djevojaka, a s ciljem dobijanja informacija o trenutnoj osviještenosti ispitanica iz spomenute oblasti. Statistički podaci ankete su pokazali da žene i mlade djevojke nemaju dovoljno adekvatnog znanja iz oblasti rodno zasnovanog nasilja, tačnije, one znaju koje vrste nasilja postoje, ali ne prepoznaju različite obrasce ponašanja kao neku vrstu nasilja, a posebno se to odnosi na psihičko/emocionalno, ali i ekonomsko nasilje – pojasnila je Sarajlić.

Naglasila je da je sve navedeno rezultiralo time da su mnoge žene i mlade djevojke iskusile rodno zasnovano nasilje ili ga još proživljavaju, te je nasilje u svojim različitim oblicima prisutno i među mlađim kategorijama društva, posebno kod mladih djevojaka.

Inovativna promocija

Projekt „UdruŽENI za ravnopravnost – prevencija rodno zasnovanog nasilja“ pored niz drugih realizovanih aktivnosti, obuhvata i inovativnu promociju informisanja šire javnosti o rodno zasnovanom nasilju. U tu svrhu, udruženje je u martu osmislilo online brošuru „Prepoznaj nasilje“, a potom kreiralo i QR kod čiji link vodi na online brošuru.

- Naljepnice sa QR kodom smo imali prilike da već distribuiramo tokom implementacije projekta. S cilju da povećamo dostupnost i vidljivost sadržaja brošure, poster QR koda je postavljen na nekoliko city light panoa na različitim lokacijama grada. Skeniranjem QR koda stanovništvo grada Goražda, ali i šira javnost imaju mogućnost da besplatno preuzmu online brošuru „Prepoznaj naslje“ u kojoj se sastoje sve bitne informacije vezane za pitanje nasilja, njegove prevencije i adekvatnog reagovanja – precizirala je Sarajlić.

Napomenula je da će city light panoi sa vidljivim QR kodom biti aktivni tokom mjeseca augusta, u vrijeme kada je povećana frekfencija stanovništva/gostiju tokom najbrojnijih kulturnih i zabavnih manifestacija u gradu Goraždu“.

Projekat „UdruŽENI za ravnopravnost – prevencija rodno zasnovanog nasilja“ realizuje se u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 – ReLOaD2, kojeg finansira Evropska unija (EU), a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH, u saradnji s Gradom Goražde.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.