POBOLJŠANJE KVALITETE

Vlada Japana osigurala RTG aparat za Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika u saobraćaju

Za sve preglede u primarnoj zdravstvenoj zaštiti neophodan je rentgen aparat, rekla je Ćutuk-Šehović

Novi RTG aparat. Ambasada Japana u BiH

FENA

1.8.2023

Vlada Japana osigurala je rentgen aparat za potrebe Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika u saobraćaju Sarajevo, a doprinijet će poboljšanju kvalitete usluga korisnicima.

Direktorica Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika u saobraćaju Sarajevo Halima Ćutuk-Šehović zahvalna je za donaciju za koju kaže da je omogućila uvezivanje u sistem zdravstva Kantonu Sarajevo.

- Sad smo u fazi instalacije rentgen aparata, očekujemo i konačnu dozvolu (licencu) državne Agencije za jonizirajuća zračenja - kazala je nakon ceremonije uručenja RTG aparata.

Neophodan aparat

Po njenim riječima, Zavod je dosad koristio RTG aparat iz 1986. godine, kad je i napravljena zgrada u kojoj se nalazi taj zavod, a potrebe za aparatom te vrste su velike. Rade primarnu zdravstvenu zaštitu za sve radnike zaposlene u saobraćaju.

- Za sve preglede u primarnoj zdravstvenoj zaštiti neophodan je rentgen aparat - kazala je.

Kako je naglasila direktorica, Zavod ima još mnogo planova u vezi nabavke opreme, a prioritet im je adekvatno vozilo hitne medicinske pomoći za prijevoz najtežih pacijenata. U tome su im bitne donacije poput današnje, jer kao zdravstvena ustanova to nisu u mogućnosti sami realizirati.

I generalni direktor Željeznica FBiH Enis Džafić zahvalan je donatoru za RTG aparat za koji vjeruje da će doprinijeti boljem pružanju usluga Zavoda prema korisnicima usluga. Kao većinski osnivač, Željeznice FBiH nastavit će, kaže, pružati podršku u okviru zakonskim mogućnosti u cilju unaprješenja rada te zdravstvene ustanove. Ta zdravstvena ustanova posebno je bitna za zaposlenike u željezničkom i avionskom saobraćaju, koji obavljaju specifične i vrlo odgovorne poslove.

Postignut sporazum

- U posljednjih šest mjeseci postignut je određeni sporazum sa Ministarstvom zdravstva KS i Vladom KS o načinu finansiranja te zdravstvene ustanove. Time smo stvorili pretpostavke za dalje unaprjeđenje rada te zdravstvene ustanove, sigurno će doprinijeti modernizaciji i opreme i stručnog kadra neophodnog da bi mogla pružati još kvalitetnije usluge - kazao je.

Ambasador Japana u BiH Masami Kinefuchi vjeruje da će RTG aparat doprinijeti kvaliteti medicinske njege korisnika usluga Zavoda te istaknuo i želju da doprinesu boljoj medicinskoj njezi za građane BiH.

Kako naglašava, Vlada Japana osigurala je, u periodu poslije rata, medicinsku opremu za oko 200 zdravstvenih ustanova u Bosni i Hercegovini. Sudjelovali su u projektima i u drugim oblastima bitnim za život građana Bosne i Hercegovine.

Donacija je realizirana u okviru projekta "Opremanje Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika u saobraćaju Sarajevo novim RTG uređajem", a ceremonija uručenja upriličena je u prostorijama tog zavoda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.