U NASELJU CRKVICE

Grad Zenica potpisao 10 miliona KM vrijedan ugovor za prvu fazu izgradnje zatvorenog olimpijskog bazena

Rok za izgradnju prve faze, vrijednosti građevinskih radova 10,5 miliona KM s PDV-om, bit će 12 mjeseci

Sa današnjeg potpisivanja ugovora. Fena

FENA

3.8.2023

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović potpisao je danas s izabranim konzorcijem izvođača radova, koji čine zeničke kompanije “Almy gradnja” i “Arel”, Ugovor za izvođenje radova na izgradnji zatvorenog olimpijskog bazena u tom gradu.

Olimpijski bazen gradit će se na lokaciji kompleksa postojećih otvorenih bazena u naselju Crkvice, a rok za izgradnju prve faze, vrijednosti građevinskih radova 10,5 miliona KM sa PDV-om, bit će 12 mjeseci. Prva faza podrazumijeva zemljane, armirano-betonske, građevinske, zidarske radove te natkrivanje objekta. Druga faza trajat će također oko 12 mjeseci.

Finansiranje projekta

Grad Zenica, uz podršku Ministarstva kulture i sporta Federacije Bosne i Hercegovine (4.000.000 KM) te Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zeničko-dobojskog kantona (1.000.000 KM), finansirat će izgradnju ovog sportskog objekta.

Kompleks će u konačnici koštati duplo više, a Vlada FBiH, kako je najavio Kasumović, za finansiranje prve faze dodatno će osigurati 4.000.000 KM, kroz najavljeni rebalans budžeta.

- Danas potpisujemo ugovor za ono što građani i omladina Zenice očekuju 50 godina, a to je olimpijski zatvoreni bazen. Lokacija je mjesto gdje su sada otvoreni bazeni. Kompletan projekt će koštati više od 20 miliona KM, najavio je Kasumović, koji je istakao kako će površina kompleks biti približno 7.000 kvadratnih metara natkrivenog prostora.

Zatvoreni olimpijski bazen bit će dimenzija 50x25 metara, a drugi bazen u sklopu tog kompleksa bit će dimenzija 25x12,5 metara. Sadržavat će i tribine, svlačionice, fitnes…Kasumović je napomenuo kako su iskoristili iskustva iz pripreme za izgradnju bazena u Mostaru.

- Mi smo iskoristili sve svoje mogućnosti. Veoma sličan će biti bazen i u Mostaru, istih dimenzija…Ali, mi smo iskoristili to što su već napravili projekt i ti su se ljudi javili na konkurs i oni su pobijedili s idejnim i glavnim projektom. Objekat će biti prelijep - podvukao je Kasumović.

Sanacija krova BNP-a

Zbog mogućeg pomjeranja rezervoara za punjenje postojećih bazena, nije izvjesno da će, zbog izgradnje olimpijskog bazena, biti moguće organizirati kupanje za građane na postojećim otvorenim bazenima.

U iznosu više od 1.300.000 KM, najavio je Kasumović, danas će biti potpisan i ugovor s izvođačem radova, sa zeničkom kompanijom "Braća Karić", na sanaciji krova Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Krov je oštećen već dugo godina te prokišnjava.

Grad Zenica je u ponedjeljak potpisao ugovor za početak izgradnje nove zgrade Službe hitne pomoći Zenica, površine nešto više od 3.300 kvadratnih metara korisnog prostora, za koju je rok izgradnje 24 mjeseca. Služba hitne pomoći tog grada, od 7. augusta, bit će izmještena u prostor zgrade Porodične ambulante u naselju Blatuša, na ulici Zije Dizdarevića 10.

Građani će o preseljenju ove službe na novu lokaciju “već od sutra biti informirani vertikalnom i horizontalnom signalizacijom”. Vrijednost građevinskih radova je oko 8.200.000 KM (3.500.000 KM Vlada ZDK, i Vlada FBiH 1.000.000 KM, a isti će iznos biti odobren i kroz rebalans budžeta FBiH). Za opremanje objekta potrebnim uređajima za dijagnostiku Javna ustanova Dom zdravlja Zenica izdvojit će dodatnih 1.000.000 KM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.