951 MILION ZA MJESEC

Koliko građani BiH imaju koristi od rekordnih prihoda od indirektnih poreza?

Najveći iznos povećanja prihoda odnosi se na PDV u unutrašnjem prometu, kazali su iz ove institucije

Kakva je korist građanima od indirektnih poreza. Anadolija

S. S. / BHRT

6.8.2023

Rekordni prihod od indirektnih poreza ostvaren je u julu u Upravi za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO BiH). Riječ je o 951 milion maraka i to je najveći mjesečni prihod od osnivanja institucije, piše BHRT.

Najveći iznos povećanja prihoda odnosi se na PDV u unutrašnjem prometu, kazali su iz ove institucije. Kome i kako ide ostvareni novac i koliko će to osjetiti građani koji, dok se država u inflaciji bogati, sve više bivaju siromašni?

Ostvareni prihod od indirektnih poreza dijeli se na tri dijela, za državne institucije, entitete i Brčko distrikt. Koliko i da li će građani od toga imati koristi zavisi o tome kako će novac rasporediti entiteti. Dok nadležni odlučuju o raspodjeli novca, građani zbog inflacije sve teže žive.

Poskupljenja su konstantna

"Plate male, penzije male, a sve skuplje, kad rastu cijene ne povećavaju plate i penzije."; "Vidite da je ovo sve sirotinja. Cijene su isto kao u Njemačkoj, još skuplje."; "Poskupljenja su konstantna a plate ostaju iste, znači nemamo dovoljno sredstava, puno je poreza a malo prihoda, puno davanja. Sve se plaća, bukvalno samo još da nam počnu naplaćivati zrak", ističu građani.

S druge strane stvarnosti, država se bogati.

- U sedam mjeseci 2023. godine Uprava je za finansiranje državnih institucija rasporedila 587 miliona konvertibilnih maraka, Federacija je dobila dvije milijarde i 540 miliona maraka, RS je dobila milijardu i 376 miliona maraka, Brčko distrikt je dobio 141 milion maraka – rekao je Ratko Kovačević iz Uprave za indirektno oprezivanje BiH.

Rast cijena

U vrijeme sezone građani više troše novca bez obzira na rast cijena i to direktno utječe na povećanje prihoda od indirektnih poreza.

- Što se tiče entiteta oni će vjerovatno ići u rebalanse po osnovu novih prihoda, već se počelo s tim u Federaciji, vjerovatno će i Republici Srpskoj to slijediti poslije avgusta – Admir Čavalić, ekonomski analitičar.

- Nažalost to nije plod povećanih privrednih aktivnosti. Najveći dio novca koji se rasporedi između entiteta i Brčko distrikta prvo se servisiraju obaveze prema inostranstvu. Mi nemamo investicione fondove, fondove iz kojih bi ministarstva privrede podržavala projekte novih kapaciteta, novog zapošljavanja -rekao je ekonomista Zoran Pavlović.

PDV na osnovne životne namirnice i lijekove, akcize na gorivo, uz stalni porast cijena skupo plaćaju građani. Država se upravo na tome bogati, ne odriče se svojih prihoda i ne radi u korist svojih građana, koji gotovo da preživljavaju, zaključili su sagovornici BHRT-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.