O PRVIH 100 DANA

Kazaz: Usvajanje energetskih zakona je dovoljno da Vlada FBiH ispuni prva očekivanja, proces smjene Sebije se trebao ubrzati

Povukli su niz mjera, a rade u nemogućim uslovima sa vrlo nestabilnom parlamentarnom većinom, naslijedili su i teško stanje iz Vlade Fadila Novalića

Enver Kazaz: Očekujem najmanje 100 kilometara autoputa od ove Vlade. Avaz

7.8.2023

Prvih 100 dana od imenovanja Vlade Federacije BiH bilo je veoma turbulentno. Uz brojne opstrukcije od strane opozicije, uz nestabilnu većinu, ipak je uspjela da napravi prve korake. Usvojen je set energetskih zakona, osigurana je pomoć za djecu oboljelu od cistične fibroze, a potpisani su i ugovori za 59 start-up biznisa u povratničkim sredinama.

Set energetskih zakona

Da li je to dovoljno, da li se moglo više, pitali smo profesora na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i političkog analitičara Envera Kazaza. On je mišljenja da je samo usvajanje seta energetskih zakona, koji su korak ka pristupanju Evropskoj uniji, dovoljno da Vlada Nermina Nikšića ispuni očekivanja za prvih 100 dana.

- Pored seta energetskih zakona, ona je povukla niz mjera, a radi u nemogućim uslovima sa vrlo nestabilnom parlamentarnom većinom, naslijedila je i teško stanje iz Vlade Fadila Novalića, treba joj dati šansu da konsoliduje Federaciju BiH i da otpočne velike projekte. Od ove Vlade FBiH očekujem najmanje 100 kilometara autoputa, očekujem još megaprojekata kao što je izgradnja neke od hidroelektrana i to bi morali biti njeni prioriteti. Također, fokus bi trebao biti na socijalnu pravednost koja bi morala biti u postojećoj situaciji puno izraženija – kazao je Kazaz za portal „Avaza“.

Predpolitičko društvo

Neki od ministara nisu bili vidljivi u medijima, ali i nisu pokrenuli značajne projekte. Upitan da li su neki ministri mogli više, profesor Kazaz ističe:

- Neki ministri u toj Vladi svakako mogu više. Bez sumnje je da su neki ministri kontroverzne ličnosti, ali to prati ovu Vladu jer je sklopljena, prije svega, zahvaljujući intervenciji sa strane. Ta Vlada je došla kao rezultat dugotrajnog procesa politike kompromisa koju je vodila trojka. Raspravljati o pojedinim ministrima u prvih 100 dana je vrlo teško, ali siguran sam da su neki mogli više, neki se ne znaju pojavljivati u javnosti, neki se u javnosti pojavljuju na loš i kontroverzan način, ali to je karaktaristika predpolitičkog društva u kojem se BiH nalazi.

Profesor Kazaz ističe i da se morao ubrzati proces smjene Sebije Izetbegović sa čela KCUS-a radi građana koji se tamo liječe. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.