JOŠ JEDAN SKANDAL

Djeca ubijena u opkoljenom Sarajevu na listi djece ubijene u RS

Viktore Nuždiću, javno vam se obraćam kao sarajevsko ratno dijete, brat ubijenog sarajevskog djeteta, iz centra grada, poručio je Lukić

Damir, Marko i Mirjana. Twitter

A. O.

9.8.2023

Radio-televizija RS (RTRS) u aprilu je objavila prilog u kojem se navodi da je "prema podacima Republičkog centra za istraživanje rata i ratnih zočina u opštinama (op.a. takozvanog) Srpskog Sarajeva, tokom rata stradalo je 106 djece".

Sniperalley.photo je otkrio da se na listi nalaze imena djece koju je ubila Vojska RS.


Objava SniperAlley.Photo. Twitter

Spisak koji je sačinio "Republički centar za istraživanje rata i ratnih zočina navodi 106 djece, a u evidenciji je i 18 imena za koje se prikupljaju informacije".

Troje djece 

Na spisku se nalazi troje djece koja su ubijena od strane Vojske RS. To su Marko Lukić (11 godina), Mirjana Malešević (16 godina), Damir Dodik (17 godina).

Brat ubijenog Marka, Miroslav Lukić je najavio tužbu protiv vršitelja dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Viktora Nuždića.


Objava Miroslava Lukića. Twitter

- Viktore Nuždiću, javno vam se obraćam kao sarajevsko ratno dijete, brat ubijenog sarajevskog djeteta, iz centra grada. Da se nešto ne foliramo, da se ne pravimo ludi, da zaobiđemo onu „potkrala se greška u podacima“ ili nešto slično - znate jako dobro šta radite - napisao je Lukić na Twitteru.

Lukić je dodao da se on nikome za pola srca svog što mu je otkinula granata VRS-a, vojske koju, kako vjeruje, priznaju kao njihovu, pravdati neće.

- Praviti se lud, i gubiti vrijeme na dokazivanje već dokazanog, očitog i zdravorazumski jasnog - bilo bi glupo. Znate zašto, Viktore Nuždiću? Zato što ću to vrijeme iskoristiti da pripremim tužbu protiv vas kao odgovornog lica, protiv institucije na čijem ste čelu, te svih odgovornih za ovu gnusnu laž, i propagandu. Vidimo se na sudu, Viktore Nuždiću - poručio je Lukić.

Inače, Marko Lukić je ubijen 26. jula 1995. godine u jednom od mnogih minobacačkih napada.


Objava na Twitteru. Twitter

To se desilo samo dan prije nego je trebao s majkom i bratom Miroslavom otići za Italiju.

Pogođena u srce

Tinejdžerka Mirjana Malešević je ubijena 27. februara 1993. godine, dok je sa prijateljem Samirom išla u posjetu drugim prijateljima. Pogođena je u srce, a druga minobacačka granata je ubila Samira dok joj je pokušavao pomoći. Mirjana je ubijena devet dana prije 16. rođendana, a njena sudbina prikazana je i u filmu Smaje Kapetanovića. Snajperskim metkom 25. juna 1995. godine ubijen je Damir Dodik. To se desilo dok je vozio biciklo, a i on je pogođen u srce.

Damir je sahranjen na mezarju Kovači. Sniperalley.Photo podsjetio je na priču o porodici Đorem koja se godinama koriste u propagandne svrhe raznih nivoa vlasti u bh. entitetu RS.

Boravili u Sarajevu

Riječ je o porodici koja je tokom cijelog rata boravila u Sarajevu i koja je ubijena 6. jula 1995. godine u naselju Alipašino Polje, u Geteovoj ulici. Granata ispaljena sa agresorskih položaja je ubila cijelu porodicu Đorem, roditelje Henu i Božu i djevojčicu Magdalenu, ali i Nijaza Bajramovića, te Elvira Ahmovića.

U prilogu koji je prikazan na RTRS-u, iznijete su gnusne laži da su porodicu Đorem ubili pripadnici Armije Bosne i Hercegovine.

Podsjetimo, sličan skandal dogodio se prije nekoliko dana i to prilikom obilježavanja godišnjice Oluje u Prijedoru, kada je Bošnjakinja majka s djecom koja je protjerana 1995. godine iz Žepe prikazana kao srpska žrtva.


Portalu „Avaza“ se javila kćerka žene koja je prikazana na fotografiji koja je ostala zgrožena učinjenim.

- Fotografija je zloupotrijebljena. Nastala je kada je bilo iseljenje sa Žepe, ognjišta. Na toj fotografiji smo moja majka i ja 26.07.1995. godine kada smo krenuli iz Žepe za Sarajevo sa ranjenicima i stanovništvom koji su bili vojno nesposobni, a brat je bio na kamionu ispred nas, jer je bio 100 posto ratni vojni invalid koji je ranjen od srpskih agresora kao dijete od 13 godina – rekla je za portal „Avaza“ Nermina Mujkić, koja je u tom vremenu imala samo tri mjeseca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.