BROJNE GRAĐEVINE

Realizacija projekta obnove fasada: Sarajevo postaje još ljepše

Pozitivne reakcije građana i posjetilaca

Titova ulica: Mnoge fasade će biti obnovljene. Facebook

9.8.2023

Na projektu obnove i uljepšavanja fasada u Sarajevu, u posljednjih nekoliko mjeseci, radilo se u punom zamahu, a centar bh. prijestonice zablistao je novim sjajem.

Zaštita naslijeđa

S ciljem zaštite graditeljskog naslijeđa koje ima visoku ambijentalnu i arhitektonsku vrijednost, Grad Sarajevo je, na inicijativu gradonačelnice Benjamine Karić, pokrenuo projekt sanacije, restauracije i kolorističke obnove fasada.

Nakon niza godina neodržavanja građevine u Titovoj ulici dobile su novo ruho, kao i one u ulicama Kapitol i Pruščakova. Nove fasade na vrijednim arhitektonskim zdanjima učinile su da Sarajevo bude još ljepše, urednije i privlačnije.

Gradonačelnica Karić smatra da ova kulturno-historijska zdanja, kao svjedoci bogate historije i tradicije, zaslužuju našu posebnu brigu, a naglašava da njima čuvamo dušu i povijesni identitet Sarajeva.

Projekt je već izazvao pozitivne reakcije građana i posjetilaca.

Restauracija ’Beledije’

Sredinom avgusta počinju radovi na restauraciji fasade zgrade „Beledije“ i fasada na objektima iza Sebilja na Baščaršiji. Završeni su radovi na restauraciji fasade nekadašnjeg JAT-ovog nebodera, Srednje škole poljoprivrede, prehrane, veterine i uslužnih djelatnosti na Drveniji i objekata u ulici Zelenih beretki.

Gospođicina kuća

Nakon što dobiju saglasnost nadležnog ministarstva, Grad Sarajevo će pristupiti revitalizaciji Gospođicine kuće, arhitektonske ljepotice, smještene na Obali Maka Dizdara.

- Ponosna sam što svaki dan svjedočimo kako se vraća autentičan izgled i sjaj građevinama, koje svojim arhitektonskim izgledom i vrijednošću grad Sarajevo čine ljepšim i prepoznatljivim. Uvjerena sam da ćemo i u budućnosti raditi ovako lijepe i zanimljive projekte - kazala je gradonačelnica Benjamina Karić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.