LIDER NIP-A

Konaković: Nisam bio za opoziv, učinit ćemo sve da trojka ostane stabilna

Narod i pravda se drži svoga sporazuma i pružene ruke i po tome smo prepoznati, poručio je Konaković

Konaković: Ovo u Centru nam nije trebalo. FTV

A. O. / FTV

11.8.2023

Vijećnici u Općini Centar službeno su potvrdili opoziv načelnika Srđana Mandića. Konačnu riječ imat će građani u septembru. O opozivu Mandića, trojci, državnoj koaliciji, Federaciji, EU putu Bosne i Hercegovine i radu Ministarstva vanjskih poslova u Dnevniku 3, na Federalnoj TV govorio je ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i predsjednik stranke Narod i pravda Elmedin Konaković.

- Nije tajna da smo unutar NiP-a imali različite stavove o tom pitanju. Skeptik sam da imamo neko dobro rješenje ukoliko dođe do Mandićevog opoziva. Danas je bilo mnogo onih koji su me pitali da li opoziv Mandića utječe na odnose u trojci, komunicirao sam s oba predsjednika jer želim da imamo iskreno i dobre odnose. Mislim i učinit ćemo sve da trojka ostane stabilna i kompaktna. Ovo u Centru nam nije trebalo. Međutim, nije ovo jedini problem. Imali smo sličnu situaciju u Novom Sarajevu u kojem je SDP, predvođen načelnikom Tanovićem, napravio većinu sa SDA i smijenio rukovodstvo Naše stranke i Naroda i pravde - rekao je Konaković.

Bolje rješenje

Navodi kako su imali kritike na Mandićev rad, ali da je opoziv radikalna opcija koja treba u konačnici rezultirati boljim rješenjem. Kaže kako je razgovarao s vijećnicima NiP-a u Centru i da je njihova vizija da se pravi većina sa Strankom za BiH ili SDA-om, što se, kategoričan je, neće desiti.

- Narod i pravda se drži svoga sporazuma i pružene ruke i po tome smo prepoznati, ali ću ih saslušati jer ovo nije društvo jednog lica - kaže Konaković.

Dodaje kako u NiP-u ima mnogo disonantnih tonova i drugačijih pogleda, ali da se do sada ni na jednoj važnoj temi nisu razišli.

- Nisam bio za opoziv, vijećnici jesu, ostali su kompaktni. Teško da se referendum može desiti 17., jer sad ide procedura, nabavka listića, koju vodi Mandić, i niz drugih stvari.

"Imaju pravo biti ljuti"

Na pitanje očekuje li zbog opoziva Mandića revanšizam iz stranaka trojke u kojem bi načelnik Ilidže Nermin Muzur mogao biti sljedeći, Konaković poručuje da partneri imaju pravo biti ljuti, ali da je Muzur ubjedljivo najbolji načelnik u Bosni i Hercegovini te bi mu građani Ilidže dali podršku i, kako je rekao, kad bismo se svi udružili da ga smijenimo.

- Trojka nije ugrožena, u viber grupi Forto, Nikšić i ja nabrzinu smo razmijenili neke informacije i mislim da bismo kao ozbiljni ljudi trebali sačuvati i stabilizirati odnose i možda iz ovoga izaći jači s nekim jasnim pokazateljima da trebamo svako unutar svoje stranke još jednom pretresti sve, pa i odnose unutar same koalicije kako nekoliko pojedinaca ne bi poremetilo ono što smo gradili četiri-pet godina i što je dalo ozbiljne rezultate, pogotovo u Kantonu Sarajevo - kaže Konaković.

Kad je riječ o stabilnosti koalicije na državnom nivou, ističe da će ona zavisiti od nekoliko sjednica parlamenata u avgustu koje naziva ključnim za potvrdu da li ona funkcioniše.

- Dodik ima svoju drugu stranu, nije ona ništa novo, to je nešto što od njega gledamo i navikli smo. Možda je za nijansu glasniji nego ranije, ali kad bismo gledali samo šta Dodik govori, onda nikada niko ne bi sjeo za taj sto. Sjedali su ranije i SDA i DF i bili u koalicijama. Mi to radimo mnogo bolje od njih, isporučujemo rezultate s ovakvim Dodikom. Ako bude ispunio obećanja koja nam je dao na posljednjem sastanku, onda cijela ova priča ima smisla - kaže Konaković.

Proces popune Ustavnog suda BiH

Podsjećanja radi, Dodik je na tom sastanku najavio da će pokrenuti proces popune Ustavnog suda Bosne i Hercegovine nedostajući sucima iz RS-a, ali je nakon toga rekao da to neće uraditi dok se ne usvoji Zakon o ustavnom sudu Bosne i Hercegovine.

Na pitanje hoće li doći do imenovanja Srđana Amidžića za ministra finansija Bosne i Hercegovine ukoliko Dodik ne pokrene popunu Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, Konaković navodi kako je dogovoreno nekoliko paralelnih procesa, među kojima je i imenovanje ministra finansija. U prvom krugu je nekoliko važnih zakona, Konaković kaže kako imaju dogovor da i ti zakoni i imenovanje ministra budu usvojeni u nekoliko dana. Međutim, Zakon o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine je nešto na šta ne gledaju svi isto i - ističe - nisu za to da u ovom trenutku iz njega odu strane sudije.

- Nemamo ništa protiv da radne grupe sjednu i počnu raditi na zakonu, mi ćemo donijeti svoje prijedloge, SNSD i HDZ svoje i priča o svih 14 (prioritetnih uvjeta koje BiH mora ispuniti prije početka pregovora o članstvu u EU) treba da starta odmah, samo što je realno da se neki usvoje u kratkom roku, a neki će trajati malo duže - naveo je Konaković.

Osvrnuo se i na brojne susrete u regiji i svijetu koje je kao ministar vanjskih poslova imao dosad. Tvrdi kako konkretno djelovanje Brisela, Vašingtona i drugih velikih centara pokazuje da su Bosni i Hercegovini širom otvorena vrata, šire nego posljednjih 10 godina.

- Ovo je momentum koji ne bismo trebali propustiti. Ovo bi mogla biti još jedna raskrsnica poput one s aprilskim paketom, kada je nakon propuštene šanse Bosna i Hercegovina ušla u duboku krizu. Pogotovo Brisel je otvorio jednu priču o zapadnom Balkanu koju smo generirali mi, ministar vanjskih poslova iz regije, koja znači više prava prije članstva, pristup zajedničkom tržištu. Na fondovima je Bosna i Hercegovina ‘počašćena’ možda baš zbog našeg dobrog rada s 303 miliona eura grant sredstava, što je bilo 57 posto od ukupnog iznosa za cijeli region - istakao je Konaković.

Dodaje kako su sve to znakovi da je Bosna i Hercegovina napokon tamo gdje joj je i mjesto – u fokusu donosilaca odluka. Zato mu, ističe, teško padaju svakodnevne polemike i unutrašnje turbulencije.

O sarajevskim studenticama

Upitan je da prokomentira i kontroverze u vezi s izjavama bh. ambasadora u Srbiji Aleksandra Vranješa, koji je rekao da su studentice koje su glorificirale ratne zločince samo iznijele svoj stav. Bećirović i Komšić zbog toga su tražili od Konakovića da ga pozove na konsultacije, a on njih da ga smijene. Konaković kaže kako je njegova smjena u nadležnosti Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Oni su ga, kaže imenovali i za njega glasali, a predložila ga je Željka Cvijanović.

- Nije on bio nepoznata osoba, i prije imenovanja je imao slične izjave. Ja ne mogu prevaspitati nikoga. Zvao sam ga, on mi je rekao da se neće odazvati i nemam nikakav način da ga poslije toga sankcionišem. Ali članovi Predsjedništva imaju pravo pokrenuti njegovu smjenu. Ja mu ne mogu ni platu smanjiti, nemam nikakve alate da ga sankcionišem - poručio je Konaković.

Na kraju se dotakao i odnosa u Federaciji, poručio da je koalicija stabilna, ali da bi se trebalo “ozbiljnije reagovati na neke dezinformacije”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.