SARAJEVO

Na Olimpijskom bazenu Otoka ovog ljeta uživaju svi, od najmlađeg uzrasta do treće živote dobi

Dovoljno je putem telefona rezervisati termin, rekao je Hasanović

Sa lica mjesta. Fena

FENA

11.8.2023

Direktor Olimpijskog bazena Otoka u Sarajevu Avdija Hasanović je u razgovoru za Fenu kazao da u ljetnom periodu imaju mnogo programa i aktivnosti, te da je uobičajeno da je tokom ljeta fokus na rekreativcima.

Navodi kako pokušavaju da tokom čitave godine naprave „ljeto na Olimpijskom“.

- Ove godine bila je jedna vijećnička inicijativa da svim učenicima osnovnih škola u augustu omogućimo besplatno korištenje bazena. Od 1. augusta smo to i omogućili - kazao je Hasanović.

Izvršiti najavu 

Napomenuo je da na web stranici Olimpijskog bazena mogu naći broj telefona na koji je potrebno izvršiti najavu, kako bi se spriječila neugodnost pretjerane gužve.

- Dovoljno je putem telefona rezervisati termin. Time smo omogućili besplatan dolazak učenicima osnovnih škola Sarajevskog kantona i korištenje bazena - naveo je Hasanović, te dodao da postoje i dva limita. Jedan je obavezno korištenje opreme, a drugi su godine starosti.

Pravila o korištenju bazena

- Naše je pravilo da djeca do 13 godina starosti ne mogu koristiti usluge Olimpijskog bazena bez pratnje roditelja/staratelja - napomenuo je Hasanović.

Naveo je i da je dogovorena saradnja Ministarstva za boračka pitanja KS, Grada Sarajevo i JP “Olimpijski bazen Otoka” u realizaciji projekta koji je pokrenut s ciljem rehabilitacije i rekreacije boračke populacije na Olimpijskom bazenu.

- U protekle dvije-tri godine to je radila jedino Općina Novi Grad. Taj projekt smo proširili na sve općine Sarajevskog kantona. Uz pomoć Kantonalnog ministarstva za boračka pitanja, Grada Sarajeva, osigurana su sredstva u iznosu 72 hiljade KM, koja će omogućiti svim pripadnicima boračke populacije i boračkih udruženja da koriste usluge bazena, po najavi - naveo je Hasanović.

Potpisivanje ugovora 

Dodao je da je donesena odluka Kantonalne vlade i trebat će određeni period da se potpišu ugovori.

- Međutim, mi nećemo čekati. Već smo otvorili vrata i za ove posjetioce - kazao je direktor Olimpijskog bazena Otoka.

Napominje da je period ljetnog raspusta njima prilika da izvrše pripreme za projekt koji rade od 2010. godine, a to je sistemska škola plivanja.

Pojasnio je da ona podrazumijeva edukaciju, školu plivanja za učenike četvrtih razreda na području Kantona Sarajevo. Prema njegovim riječima, radi se o gotovo četiri hiljade djece.

- To radimo već 12-13 godina i rezultati tog projekta se osjećaju - kaže Hasanović.

Još jedan korak 

Prema njegovim riječima, od ove godine napravili su još jedan korak.

- Postoji pet institucija koje okupljaju djecu s poteškoćama. Općina Novo Sarajevo je u ovogodišnjem budžetu izdvojila određena sredstva i pokušavamo i to na neki način usistemiti – naveo je Hasanović.

Dodaje kako imaju mnogo projekata, te da su višestruke koristi od toga.

- Jedna je da je stepen iskorištenosti bazena iznad 70 posto, zbog načina naše organizacije, što je rijedak procent. Mislimo da su kulturološka, zdravstvena slika i navike razvijene. Pokušavamo 'pokriti' od najmlađeg uzrasta do starije životne dobi. Imamo i projekt „Treće živote dobi“. Razvijamo na neki način kulturološke, rekreativne i sportske navike - kazao je Hasanović.

Dodao je da postoje i uslužne djelatnosti i usluge koje pružaju - sauna, fitnes itd., te je najavio da će fitnes od septembra biti „u novom ruhu“, s mnogo više sprava i boljim uslovima.

Govoreći o budućim aktivnostima, kaže da bi trebali širiti svaki od projekata o kojima je govorio, i kvantitativno i kvalitativno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.