BIJEDNICI

Dodikovci ponižavaju žrtve i usput se igraju s trojkaškim diletantima

Čak ni nevini ljudski životi nisu Dodiku dovoljan razlog da se ne bavi političkim igrarijama

Milorad Dodik. Armin Durgut / Pixsell

Danijal Hadzovic

14.8.2023

Nakon što je godišnjicu „Oluje“, tj. bježanje Srba iz Hrvatske nakon ove akcije odlučio obilježiti u Prijedoru, gradu u kojem se desio jedan od najvećih masakara nad Bošnjacima u prethodnom ratu, a svega nekoliko dana nakon što je opsovao genocid u Srebrenici, napisao sam da je Dodik nečovjek.

I nema bolje riječi koja bolje opisuje njegovo neuračunljivo ponašanje, političke poteze i izjave osim – nečovjek. Dodik je odavno probio svako moralno dno i pogazio svaku zehru ljudskosti.

Što monstruoznije, to bolje

Dodikov odgovor na svako moguće pitanje koje se tiče međuetničkih i međuentitetskih odnosa u BiH čini se da je – uradit ću baš ono što će najviše uvrijediti i razljutiti ovu drugu stvari. Što monstruoznije, to bolje.

Upravo tako je i ovog puta postupio kada su njegovi ministri u Vijeću ministara BiH Nenad Nešić i Staša Košarac (kojeg je supruga optuživala za nasilje) odbili glasati za odluku da se u Bosni i Hercegovini proglasi dan žalosti zbog stravičnog ubistva tri osobe u krvavom pohodu nabildanog pomahnitalog monstruma.

Čak ni nevini ljudski životi, ni tragedija koja je morala potresti svakog čovjeka sa zrnom empatije, nisu Dodiku dovoljan razlog da se ne bavi politički igrarijama i provokacijama.

Važniji je crveni tepih

I dok je svojim ministrima dao instrukciju da odbiju proglasiti dan žalosti na teritoriji čitave BiH (jer blokirat ćemo sve što podrazumijeva cjelovitost države), on je proglašen na teritoriji RS i pritom je Dodik zajedljivo, cinično, pozvao Nermina Nikšića da isto učini i u Federaciji BiH.

I uistinu, skandalozna je, nedopustiva, neodgovorna i jadna činjenica da vlasti u većem entitetu ni nakon četiri dana nisu proglasile dan žalosti, niti je iko otišao u Gradačac niti se niko previše uzbuđivao zbog masakra u Gradačcu. Protagonisti trojke imali su ovih dana preča posla – šepuriti se po crvenom tepihu Sarajevo Film Festivala i veselo se ceriti u kamere.

A Dodiku zaista i nije teško s takvim političkim diletantima nasuprot sebe igrati se s državom i ponižavati Bosnu i Hercegovinu i njene građane na svakom koraku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.