NAJLJEPŠE DESTINACIJE

Vrelo Bosne i Bijambare oduševljavaju turiste

U sklopu Bijambara, koje su obrasle gustom zimzelenom šumom, nalazi se nekoliko predivnih pašnjaka i jezera

Turisti uživaju na Baščaršiji. N. Šaljić

15.8.2023

Sarajevo Film Festival donio je zabavu i razonodu u glavni grad BiH, ali i privukao mnoštvo turista koji ovih dana šetaju Sarajevom i posjećuju najljepše atrakcije koje grad nudi.

Ljetna sezona je inače period kada Sarajevo vrvi od turista, a do sada je zabilježeno više od 60.000 noćenja.

Vrelo Bosne obiluje prirodnim ljepotama. Facebook

Dva potoka

Osim starog dijela Sarajeva, turisti rado posjećuju i okolna izletišta kao što su Vrelo Bosne te Bijambare. Vrelo Bosne važi za jednu od najljepših destinacija u Sarajevu, prirodne ljepote i izvor rijeke Bosne ostavljaju posjetioce bez daha.

Od 1. januara do 30. juna 2023. ovo izletište posjetilo je 124.153 turista. Najveća posjeta zabilježena je u maju – 37.383 posjetilaca, potvrdili su iz Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo.

Zaštićeni pejzaž Bijambare, površine 497 hektara, nalazi se pokraj puta Sarajevo – Tuzla, u sarajevskoj općini Ilijaš, oko 40 minuta vožnje od centra Sarajeva. U sklopu ovog zaštićenog područja, koje je obraslo gustom zimzelenom šumom, nalazi se nekoliko predivnih pašnjaka koje presijecaju dva potoka, tvoreći tako nekoliko malih, veoma lijepih jezera.

Najviše u junu

Najveću atrakciju, ipak, predstavlja Bijambarska pećina, koja je veoma bogata pećinskim nakitom stalaktitima, stalagmitima, draperijama, bigrenim kadama, stubovima, a čijih je oko 400 metara otvoreno za posjete. Bijambare je do sada posjetilo 36.500 turista. Najviše posjeta je bilo u junu – 15.933 turista.

Kako navode iz KJU Zaštićena prirodna područja, ovaj broj posjeta se izjednačio s rekordnom 2019. godinom. Ističu da je posjećenost dobra i na ostalim zaštićenim područjima u Kantonu Sarajevo.

Bijambare. Facebook

Precizni podaci

Iz KJU Zaštićena prirodna područja naglašavaju da imaju precizne podatke samo o posjećenosti na Bijambarama i Vrelu Bosne zato što se na tim područjima ulazi naplaćuju.

- Prvih mjeseci dominiraju domaći i posjetioci iz regiona, a od juna tradicionalno prevladavaju turisti iz arapskih zemalja i svijeta. Novost je veliki broj turskih turista kojih od epidemije koronavirusa nije bilo - kazali su.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.