TRAŽE ODGOVORNOST

Ministarstvo kulture i sporta KS: Sarajevo nije otvoreno za biznis razgovore o filmovima koji promoviraju četnički pokret

Protivno evropskim, civilizacijskim i zdravorazumskim vrijednostima, a sigurno i onim na kojima je ovaj festival stvoren i održavan, navode

Sa promocije spornog filma. Facebook

S. S.

15.8.2023

Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo se oglasilo nakon što je danas u sklopu Sarajevo Film Festivala prikazan film "Heroji Halijarda", koji veliča četinički pokret.

- Danas je u okviru biznis platforme SARAJEVO FILM FESTIVAL - CineLink Industry Days, koju između ostalih kofinansira "Kreativna Europa" program Europske Unije promoviran četnički nacionalističko-šovinistički pokret kroz film “Heroji Halijarda”.

Protivno evropskim, civilizacijskim i zdravorazumskim vrijednostima, a sigurno i onim na kojima je ovaj festival stvoren i održavan. Građani Sarajeva i Ministarstvo kulture i sporta KS traže i očekuju transparentnost u definiranju odgovornosti za propust u ovom procesu, adekvatnije objašnjenje od zatečenosti kao i plan saniranja posljedica izazvanih ovim propustom.

Sarajevo je, kako brojni posjetitelji ovih dana kažu za umjetnost i ljude otvoren grad. I jeste. Za biznis razgovore o filmovima koji promoviraju četničke pokrete i četničke vođe, nismo otvoreni - navode.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.