OTVORENO

Emir Bašić za "Avaz" o stanju koje je zatekao u Agenciji: Jakić nije vratio čak ni službeni iPhone

Svaki dan otkrijemo informacije koje nas šokiraju

Bašić: Poslali prijave zbog štetnih ugovora. Avaz

Sedžad Muhić

20.8.2023

Prošlo je petnaestak dana otkako je Federalna vlada imenovala Emira Bašića za vršioca dužnosti direktora Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom. Iako je na sve načine, pa i raznim prijetnjama, pokušao sačuvati fotelju, smijenjeni direktor Vinko Jakić na kraju je morao napustiti ured, koji je zaključao, pa su ovlašteni službenici morali razvaliti bravu.

Pravni poredak

Novoimenovani direktor Bašić za „Dnevni avaz“ prvi put govori o neugodnostima koje mu je prethodnik priredio, ali i o tome šta je zatekao u Agenciji i svojim budućim planovima.

- Kao profesionalcu koji se usavršio u oblasti borbe protiv korupcije, važno mi je naglasiti da je ova, izuzetno značajna agencija jedna u nizu državnih institucija u kvalitetnoj borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala. Već 15 dana radim i vrlo teško je kazati šta sam zatekao u Agenciji. Svaki dan dobijemo neku novu informaciju koja nas šokira, poput iznošenja opreme iz hotela „Emiran“, sumnjivih finansijskih transakcija, toga da je državne službenike slao u hotel da služe doručak… - kazao je Bašić.

Prema njegovim riječima, Vlada FBiH i premijer Nermin Nikšić traže da provede internu istragu o svemu šta se dešavalo u Agenciji te da se zaštiti ova institucija i imovina Federacije.


Jakić: Brojne malverzacije. Avaz

- To mi je i glavni cilj. Vraćamo pravni poredak u instituciju i vrlo brzo ćemo imati prve rezultate. Već sada imamo informacije o brojnim nepravilnostima u Agenciji i firmama kojima upravlja. Ja ih zovem nepravilnosti, jer će nadležni organi utvrditi da li se radi o krivičnom djelu. Svaku nepravilnost koju uočimo, ispitamo i proslijedimo Federalnoj upravi policije i Kantonalnom tužilaštvu. Do sada smo poslali dvije prijave. Jedna se odnosi na štetne ugovore koji su potpisani s direktorima privrednih društava. Direktorima su data mnogo veća prava nego što im pripadaju, prekoračili su ovlaštenja… - istakao je Bašić.

Izvještaj Vladi

Nevjerovatnom ističe činjenicu da je posljednji izvještaj o radu Agencija Vladi poslala još 2020. godine, a obavezna je svakih šest mjeseci.

- Čim uradimo detaljnu analizu, obavijestit ćemo Vladu FBiH, s kojom moramo uspostaviti saradnju. Isto tako, sve radimo da poboljšamo odnose s institucijama, našim partnerima – Kantonalnim tužilaštvom, Federalnom upravom policije, kantonalnim policijama, Poreznom upravom FBiH, Upravom za indirektno oporezivanje BiH… - kazao je Bašić.

Šokantne su informacije da smijenjeni Jakić još nije vratio službeni mobitel iPhone, da još na svom privatnom vozilu koristi tag za plaćanje putarine…

Netačni finansijski podaci

- Agencija upravlja višemilionskom imovinom, privremeno ili trajno oduzetom od onih koji su je stekli činjenjem krivičnih djela. Tu je 11 privrednih društava, a upravljaju hotelom „Emiran“ u Sarajevu, benzinskom pumpom, zgradama, stanovima, vozilima, novcem… Mi trenutno nemamo nikakve finansijske pokazatelje o vrijednosti i stanju imovine. Imamo podatke, ali bojim se da nisu tačni. Zato ćemo angažirati vještake finansijske i građevinske struke, ali i revizore da detaljno skeniraju stanje - istakao je Bašić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.