ODRŽAN SASTANAK

Isak i Badnjević: Zajednički raditi na realizaciji projekta e-prijave

Olakšalo bi podnošenje prijava građanima BiH koji su ključni prioriteti FMUP-u i IDDEEA-i

S održanog sastanka. Fena

FENA

21.8.2023

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak razgovarao je sa direktorom Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) Almirom Badnjevićem o uvođenju elektronskih prijava prebivališta i matičnih brojeva u Federaciji BiH.

Dosadašnja saradnja

Badnjević je rekao da prati aktivnosti federalnog ministra unutrašnjih poslova i da je uvidio visok stepen zalaganja ministra Isaka u popravljanju stanja u Federaciji BiH, a što je bio i povod sastanka.

Zahvalio je ministru Isaku za dosadašnju saradnju i podršku IDDEEA-i BiH koja ima ključnu ulogu u pružanju potpunih i pouzdanih usluga za sve nadležne organe, te značajnu ulogu u očuvanju sigurnosti i integriteta naše društvene strukture.

Ministar Isak istakao je da shvata važnost IDDEEA-e kao pouzdanog pružatelja podrške u svakodnevnom radu FMUP-a i FUP-a i da baze podataka IDDEEA-e pružaju ključne informacije i identifikacione dokumente koji su od suštinske važnosti za pravilno donošenje odluka i očuvanje reda i sigurnosti u društvu.

Isak i Badnjević su posebno razgovarali o uvođenju elektronskih prijava prebivališta i matičnih brojeva u FBiH, a što bi olakšalo podnošenje prijava građanima BiH koji su ključni prioriteti FMUP-u i IDDEEA-i.

Pokretanje procedure

Isak je prihvatio prijedlog da Federalni MUP bude nosilac, odnosno koordinator svih aktivnosti vezanih za e-prijave.

S tim u vezi dogovorno je da se u narednim sedmicama pokrenu procedure za prezentaciju kompletnog projekta i pristupne aplikacije kantonima i općinama u FBiH.

Ministar Isak i direktor Badnjević zaključili su kako će FMUP i IDDEEA-a nastaviti unapređivati saradnju i međusobne odnose, saopćeno je iz FMUP-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.