NARANDŽASTI METEOALARM

Bh. meteorolog Bakir Krajinović za “Avaz”: BiH pogodio treći toplotni val

Promjena se očekuje od 28. ovog mjeseca i bit će dosta nagla, kako zbog nižih temperatura zraka tako i u pogledu količina padavina

Vrućine donose probleme sa zdra vlje. N. Šaljić

24.8.2023

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je narandžasto upozorenje zbog izrazito visokih temperatura koje nas očekuju do 27. avgusta. S obzirom na situaciju koju diktira anticiklona koja se prostire preko cijele južne Evrope, i u Bosni i Hercegovini očekuje se stabilno i izuzetno toplo vrijeme i uz ekstremno visoke vrijednosti temperature zraka, govori za “Avaz” bh. meteorolog Bakir Krajinović.

Najtopliji grad

- Upravo zbog toga je aktivan i narandžasti meteoalarm za cijeli prostor BiH. Vrijednosti maksimalnih temperatura očekuju se od 33 do 40 stepeni, a lokalno na sjeveru Bosne i u unutrašnjosti Hercegovine i do 42 stepena. Najtopliji grad tokom avgusta trenutno je Zenica sa 39,2 stepena - kazao je Krajinović.

Takve vrijednosti temperature zraka, navodi, mogu prouzrokovati zdravstvene probleme kod većine populacije naše zemlje i zbog toga se savjetuje da svi građani shvate ozbiljno upozorenja kako bi rizike usljed ekstremnih uvjeta sveli na minimum i zaštitili zdravlje.

- Treba napomenuti da su svi preduvjeti za treći toplotni val u BiH skoro ispunjeni. Napomenuo bih da smo prvi val imali u junu od 19. do 23., a drugi u julu od 15. do 19. Sve ovo ukazuje na to da slijedi treći toplotni val. 

Krajinović: Toplo i neugodno. Avaz

Da bismo definirali i odredili da li je ovo treći toplotni val, morat ćemo sačekati određen period da izmjerimo temperature, ali, prema prognoznim modelima, sve ukazuje na to da ćemo imati i treći toplotni val ove godine - naveo je Krajinović.

Očekuju se padavine

I dalje će biti toplo i neugodno, a promjena se očekuje od 28. avgusta i bit će dosta nagla, kako zbog nižih temperatura zraka tako i u pogledu količina padavina. Iduća sedmica bit će neuporediva s tekućom.

- Od 28. avgusta slijede promjene vremenskih prilika, kako u pogledu temperaturnog tako i u pogledu padavinskog režima. Od 28. avgusta očekuju se padavine širom zemlje i pad vrijednosti temperatura zraka koje će se vratiti na nivo uobičajen za kraj avgusta - rekao je Krajinović.

Dosta nelagodno

Teško vrijeme u pogledu sparine očekuje se narednih dana i primjena savjeta koje izdaju nadležne zdravstvene institucije neophodna je u ovakvim okolnostima.

- Do 28. moramo biti spremni na visoke temperature zraka, ali i ekstremno visoke vrijednosti UV indeksa koji je još jedan od rizika koji dolaze usljed ovakvih očekivanih vremenskih uvjeta, tako da će visoke temperature zraka, ekstremno visok UV indeks, visoka vrijednost vlažnosti dovesti do toga da će osjet vremenskih uvjeta biti dosta nelagodan - naveo je Krajinović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.