SARAJEVO

Prije 31 godinu zapaljena je Vijećnica: Otvoren muzej koji priča priču o simbolu Sarajeva

Danas i sutra ulaz u Vijećnicu besplatan

Otvoren Muzej Vijećnica - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

25.8.2023

Prije 31. godinu, tačnije 25. avgusta 1992. godine, zapaljen je simbol grada Sarajeva i jedan od najljepših objekata iz austrougarskog perioda.

Tada je u požaru je izgorjelo skoro 80 posto bibliotečkog fonda, dva miliona knjiga, časopisa, kao i rukopisi neprocjenjive vrijednosti koji svjedoče historiji Bosne i Hercegovine.

Stari sjaj

Međutim, Viječnica je obnovljena i vraćen joj je stari sjaj, a danas je, kako je za portal „Avaza“ kazao direktor JP „Sarajevo“ Bakir Hadžiomerović dobila novi sadržaj. Riječ je o Muzeju Vijećnica.

- Evo danas obilježavamo 31. godišnjicu spaljivanja Vijećnice, jedan barbarski čin koji se desio 1992. godine. Svi znamo koliko je nama to svima bilo užasno gledati. 

Ali, evo vrijeme prolazi Viječnica je obnovljena i danas smo upravo, nakon nekoliko mjeseci rada, otvorili neke nove sadržaje u Viječnici i stalno se trudimo da donosimo neke nove sadržaje interesantne za turiste i ali i domaće posjetioce – kazao je Hadžiomerović.

Uporedo s obilježavanjem godišnjice spaljivanja Vijećnice, kazao je Hadžiomerović, otvorili su i muzej koji se nalazi na minus 1 spratu ispod aule i koji priča priču o simbolu Sarajeva.

Stalna postavka

- Napravili smo i izložbu sa Historijskim arhvom koji nam je pomogao oko neke dokumentacije vezane za sam Muzej Viječnica.

Zahvalan sam i Gradskoj upravi i radnicima JP „Sarajevo“ jer smo dobili jedan stvarno eminentan prostor u kojem će nadam se u budućnosti ljudi uživati – naglasio je Hadžiomerović te kazao da je danas i sutra ulaz u Vijećnicu besplatan.

Povodom 31. godišnjice granatiranja i paljenja Vijećnice, otvorena je i stalna izložbena postavka "Vijećnica“ autora Rikarda Larme.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.