TUŽNA PRIČA

Uspon i pad Semira Efendića: Politički penzioner u najavi, a tek mu je 40

Efendić bi u svega godinu mogao proći put od nekoga ko je mogao biti jedan od najvažnijih političkih faktora u zemlji do osobe koja je ostala bez ičeg

Efendić: Niz glupih poteza. Facebook

Danijal Hadzovic

26.8.2023

Mnoge bi možda mogao zapanjiti podatak da je Semiru Efendiću tek 40 godina, s obzirom na to da je već gotovo dvije decenije aktivni učesnik na političkoj sceni u Bosni i Hercegovini, dok je na čelu Novog Grada još od 2012. godine.

Zlatni dečko SDA

Ipak, Efendić bi, uz trenutne trendove, vrlo lako mogao postati i najmlađi politički penzioner u novijoj historiji BiH. Što je po njega najtragičnije, njegov ubrzani pad krenuo je upravo od trenutka kada je trebao biti na političkom vrhuncu, no on je odlučio da se strmoglavi.

Kao „dečko koji obećava“, Efendić je bio favorit SDA za premijera Kantona Sarajevo 2018. godine. Tadašnja koalicija šestorke će to spriječiti, a Efendić nastaviti da vodi Općinu Novi Grad. No, ljubav sa SDA pući će kad će šef Bakir insistirati na tome da na čelo Kantonalnog odbora stranke instalira opskurnog Fikreta Prevljaka, zbog čega će i njegova desna ruka Asim Sarajlić postati akter čuvene afere „Asim“, tj. snimljenog pokušaja kupovine delegata radi Prevljakovog instaliranja.

To će ga pred izbore odvesti iz SDA i dovesti u Stranku za BiH, nekoć jednu od tri najjače bošnjačke stranke, koja je, nakon povlačenja Harisa Silajdžića s čela, dospjela na političku marginu. 

Efendić je, koristeći infrastrukturu SDA, uspio SBiH na izborima prošle godine podići na nekih 35 hiljada glasova. Iako je i dalje riječ o krajnje skromnom rezultatu (3,7 posto na nivou FBiH), splet okolnosti Efendiću će savršeno ići naruku. 

Naime, ispostavit će se da će upravo ruke SBiH i njihovog partnera NES-a postati ključne HDZ-u i trojci za formiranje vlasti bez SDA na nivou FBiH. Efendić je te ruke planirao unosno naplatiti tražeći Ministarstvo energetike u FBiH i kontrolu nad “Elektroprivredom”, a špekuliralo se da cilja i na mjesto premijera KS.

Iako je ušao u Vladu KS, od njegovog učešća u vlasti i unosnih pozicija neće biti ništa. Najprije je s predsjednikom NES-a Nerminom Ogreševićem objavio da izlaze iz vlasti na državnom nivou (za koju njihove ruke nisu bile ni potrebne), da bi, nakon što je potpredsjednik FBiH Refik Lendo sedmicama blokirao Parlament Federacije BiH da izabere novu Vladu FBiH, Efendić, zajedno s Ogreševićem, stao na stranu SDA i objavio da istupa iz parlamentarne većine.

Ostaje bez svega

Trebalo je to poslužiti kao savršen manevar SDA da, nakon kupovine delegata u Domu naroda FBiH i postavljanja Lende, spriječe uspostavu nove demokratske većine i u Zastupničkom domu.

Kakvim kalkulacijama i pod čijim utjecajem su vukli ovakve političke poteze, zasad možemo samo nagađati. No, Efendić je ovom odlukom ispao epohalni glupan.

Naime, i bez SBiH i NES-a, parlamentarna većina je ipak sakupljena. Efendiću se u međuvremenu osipa i kantonalna organizacija, a u Skupštini KS je već ostao bez dvije zastupnice Admele Hodžić i Elze Gaković.

Jasno je da je to početak potpunog izbacivanja Stranke za BiH iz kantonalne vlasti. Nakon svega Efendiću će ostati još samo Novi Grad. Uzimajući u obzir da je kao kandidat SDA Efendić 2020. na jedvite jade pobijedio Adnana Delića sa svega nekoliko stotina glasova razlike, pitanje je da li će Efendić uspjeti opstati i na čelu Novog Grada ukoliko trojka ponovo izađe ujedinjeno.

Tako bi Efendić, u svega nešto više od godinu, mogao proći put od lidera koji je mogao participirati na svim nivoima vlasti i kontrolirati važne poluge moći, do osobe koja je ostala bez ičega i može se spremiti za političku penziju.

Posljedica bi to bila niza uistinu neviđeno glupih političkih poteza.

Teško podnosi

Da teško podnosi poraze, Efendić je pokazao svojom reakcijom nakon istupanja Gaković iz stranke.

- Za njih je i broj od 2 hiljade ličnih glasova nedostižan i misaona imenica, a izborni prag za Skupštinu KS bio je oko 7 hiljada. Dakle, odnijele su mandate koji nisu njihovi i njima dalje trguju, na svoju sramotu - napisao je Efendić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.