PREDSJEDNIK SDS-A

Miličević o presudi Suda u Strazburu: Kraj prošlog vijeka je pokazao koliko je opasno nametanje volje drugim narodima

Ako je neko imao plan da nakon majorizacije hrvatskog naroda u BiH majorizuje i srpski – prevario se, rekao je

Milan Miličević. Dejan Rakita / PIXSELL

S. S.

28.8.2023

Ako je neko imao plan da nakon majorizacije hrvatskog naroda u BiH majorizuje i srpski – prevario se, istakao je Milan Miličević, predsjednik SDS-a.

- Nadam se da u RS ne postoji ruka koja će prihvatiti bilo koje rješenje po kojem će našeg člana Predsjedništva BiH i delegate iz RS birati neko drugi - poručio je Miličević.

On je naglasio da je Ustav precizno odredio da RS bira jednog člana Predsjedništva BiH, a da se pet delegata Doma naroda bira iz RS i da je te odredbe nemoguće promijeniti bez dvotrećinske većine iz RS.

- Vjerujem da takve većine nikada neće biti. Dejtonska struktura BiH, ravnopravnost dva entiteta i tri naroda je jedina održiva i svako njeno narušavanje vodi u neizvjesnost. Stabilnost u BiH može postojati samo ako su sva tri naroda ravnopravna i konstitutivna. Svako narušavanje tog principa konstitutivnosti i ravnopravnosti vodi ka destabilizaciji i zato ne razumijem ovu euforiju u Federaciji BiH nakon najave presude iz Strazbura kada i oni već imaju destabilizaciju odnosa upravo zbog takvog izbora hrvatskog člana Predsjedništva - rekao je predsjednik SDS.

Kako će FBiH birati svoje predstavnike, kaže Miličević, to nije stvar RS.

- Mi im to rješenje nećemo nametati, ali ni oni nama. Kraj prošlog vijeka treba da je nauk svima koliko je ovdje opasno preglasavanje i nametanje volje drugim narodima. Zagarantovano pravo RS je da bira svoje predstavnike, štiti svoje vitalne interese, i tako će ostati i ubuduće. Jedan član Predsjedništva će se birati u RS, kao i delegati u Domu naroda, to je za mene nesporno i uvjeren sam da tu imamo unutrašnji konsenzus - naveo je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.