"AVAZ" NA LICU MJESTA

Obilježena godišnjica stradanja 43 civila na Markalama

Ovo je drugi od dva masakra koja su se dogodila na Markalama, poslije onog koji se desio u februaru 1994. godine, kada je stradalo 68 osoba

Odata počast stradalim civilima - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+7
S. S.

28.8.2023

U ulici Mula-Mustafe Bašeskije u Sarajevu odata je počast za 43 ubijena nedužna građanina Sarajeva, koji su stradali na današnji dan prije 28 godina.

Tada je iz pravca Trebevića oko 11 sati ispaljeno više minobacačkih granata. Jedna je pala ispred Gradske tržnice na Markalama te usmrtila 43, a ranila 84 osobe.

Počast stradalim civilima su odale brojne delegacije, a između ostalih i Skupštine KS, Vlade KS, Vlade FBiH, ali i član Predsjedništva BiH Denis Bećirović.

Ovo je drugi od dva masakra koja su se dogodila na Markalama, poslije onog koji se desio u februaru 1994. godine, kada je stradalo 68 osoba.

Tog tragičnog 28. avgusta 1995. godine ubijeni su:

Omer Ajanović, Hidajet Alić, Salko Alić, Zeno Bašević, Husein Baktašević, Sevda Brkan-Kruščica, Vera Brutus-Đukić, Halida Cepić, Paša Crnčalo, Mejra Cocalić, Razija Čolić, Esad Čoranbegić, Dario Dlouhi, Salko Duraković, Alija Dževlan, Najla Fazlić, Rijad Garbo, Ibrahim Hajvaz, Meho Herceglija, Jasmina Hodžić, Hajrudin Hozo, Jusuf Hašimbegović, Adnan Ibrahimagić, Ilija Karanović, Mesudija Kerović, Vehid Komar, Muhamed Kukić, Mirsad Kovačević, Hašim Kurtović, Ismet Klarić, Masija Lončar, Osman Mahmutović, Senad Muratović, Goran Poturković, Blaženka Smoljan, Hamid Smajlhodžić, Hajro Šatrović, Samir Topuzović, Hamza Tunović, Ajdin Vukotić, Sabaheta Vukotić, Meho Zećo i Narima Žiga.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.