SNAŽAN PRITISAK NA SUD

Dodikov plan se ostvaruje: Šta će biti s optužnicom Tužilaštva BiH, cure li rokovi!?

Sve se, planski, desilo u sedmici kada je Tužilaštvo vratilo Sudu uređenu optužnicu, koja se samo treba potvrditi u roku od 8 do 15 dana

Milorad Dodik. Avaz

Miralem  Aščić

29.8.2023

Milorad Dodik, predsjednik RS i lider SNSD-a, o čemu smo pisali prošle sedmice, ima jasan plan kako da se spasi optuženičke klupe i sudskog procesa.

Sve zna

Taj plan polako već djeluje. 

Tim advokata i savjetnika, uz Dodikov nadzor ima jasan cilj, a to je izvršiti pritisak na Sud BiH da ne potvrdi optužnicu Tužilaštva BiH. 

Sve se sada svodi na zahtjev za izuzeće sutkinje Jasmine Ćosić-Dedović. Takav zahtjev otišao je prošle sedmice.

Sve se, planski, desilo u sedmici kada je Tužilaštvo vratilo Sudu uređenu optužnicu, koja se samo treba potvrditi u roku od 8 do 15 dana.

Ali, Dodikov tim svjestan da po zakonu kada se stavi zahtjev za izuzeće, sudija mora zaustaviti svaki rad na predmetu do donošenja odluke, osim radnji koje ne trpe odgađanje, igra na kartu odugovlačenje procesa.

Pitanje je sada kada će optužnica uopće biti i potvrđena. 

Naime, da bi se raspravljalo o izuzeću sutkinje, potrebno je da se održi Opća sjednica svih sudija. Za nju je potreban kvorum kojeg, kako saznajemo, nema. 

Prema informacijama "Avaza", sjednica je zbog bolovanja i odmora sudija moguća tek naredne sedmice. Do tada curi rok da se optužnica potvrdi i pogleda kompletan novi, dorađeni spis. Istina, rok se može produžiti.

Ako se prihvati zahtjev za izuzećem, potrebno je imenovati novog sudiju. U drugoj varijanti, ako Sud odbije zahtjev Dodika, Ćosić je potrebno novo vrijeme da vidi šta je Tužilaštvo doradilo i da li je postupilo po rješenju od prije 15 dana.  

Posebna je priča

Sve je to odugovlačenje vremena, što odgovara samo Dodiku i vrši se dodatni pritisak na pravosuđe. Posebna je priča prijava protiv tužioca Nedima Ćosića.

Dodik, da bi izbjegao sudski postupak, ali i moguću zabranu političkog djelovanja, što je zahtjev Tužilaštva, spreman je na sve.

Dodatno, uz najavljene proteste Dodik šalje jasan pritisak prema sudijama i Vijeću koje će mu suditi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.