PREMIJER FBIH

Nikšić nakon sjednice Doma naroda BiH: Ispunjavamo ono što smo obećali

Govorili smo da se nećemo baviti populizmom, već samo konkretnim zadacima, i to radimo, naveo je

Nermin Nikšić. Avaz

S. S.

30.8.2023

Premijer Federacije BiH i lider SDP-a Nermin Nikšić kazao je da vlast ispunjava što su obećali, nakon što je održana sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH na kojoj je usvojeno pet evropskih zakona.

- Danas je okončan proces usvajanja novih pet zakona od kojih će i država i građani imati koristi. Ovo su zakoni kojima dalje trasiramo put BiH ka EU. I nemamo namjeru na ovome stati.

Obećali smo da ćemo usvajati reformske zakone, to i radimo. Obećali smo da ćemo ispunjavati prioritete za pristup Evropskoj uniji, i to radimo. Govorili smo da se nećemo baviti populizmom, već samo konkretnim zadacima, i to radimo. I nastavit ćemo i dalje raditi u interesu građana, a drugima ćemo prepustiti da narodu prodaju maglu, kao što to rade zadnjih 30 godina.

Facebook status Nermina Nikšića. Screenshot

Realno je očekivati da ćemo zbog svega toga dobiti pozitivan izvještaj o napretku BiH ka EU, nakon niza godina stajanja u mjestu. Dobijanjem kandidatskog statusa otvorio bi se prostor za korištenje finansijske podrške EU. Kao vid podrške integraciji, EU je najavila izdvajanje 14,5 milijardi eura za narednih sedam godina za zapadni Balkan. Pored toga, dodatnih šest milijardi, od kojih su dvije milijarde grant sredstava, a četiri milijarde su predviđene za projekte na prostoru zapadnog Balkana koje bi trebale ubrzati i olakšati tranziciju u EU.

Građanima dajemo konkretne rezultate, napredak i bolji ugled u svijetu, za razliku od onih koji nude samo zastrašivanje i prijetnje novim sukobima. Bosna i Hercegovina i njeni građani zaslužuju bolje. Naše mjesto je u Evropskoj uniji i mi na tome intenzivno radimo - naveo je Nikšić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.