AFERA NANOGICE

Ko će odgovarati za novi javašluk: Bez poziva dato pola miliona KM!?

Poništen jedan tender, pa raspisan novi, „Opusu“ su 5. jula, bez objavljivanja obavještenja o nabavci, date nove pare iz budžeta

Nanogice se pokazale nepouzdanim. Twitter

Miralem  Aščić

31.8.2023

Federalno ministarstvo pravde objavilo je 1. avgusta novi tender za iznajmljivanje softvera i opreme za elektronski nadzor osuđenih osoba i tehničku podršku pri elektronskom nadzoru za potrebe kaznenopopravnih zavoda Federacije BiH.

Usvojena žalba

Riječ je o, kako samo pisali prošle sedmice, poslu vrijednom 3,2 miliona KM. Raniji tender je 18. jula poništio Ured za razmatranje žalbi, jer je usvojena žalba kompanije iz Širokog Brijega, te je naređeno objavljivanje novog tendera.

Ovoga puta objavljena je nabavka sistema nadzora.

Međutim, u vakuumu ovih dešavanja i žalbe, Federalno ministarstvo pravde, a što pokazuje dokumentacija koja je u posjedu „Avaza“, dodijelila je već 5. jula firmi "Opus" iz Mostara novi posao vrijedan 500.251 KM s PDV-om. Sve je dogovoreno i potpisano 23. juna.

Radi se o „zaštitnim narukvicama“.

Početkom avgusta objavljen novi tender. Avaz

No, da stvar bude gora, riječ je o pregovaračkom postupku bez objavljivanja obavještenja o nabavci. Za sada nije poznato zašto se Federalno ministarstvo pravde odlučilo na ovaj korak, ali je na pomolu, kako stvari stoje, nova afera u vezi s nadzorom osuđenika.

Podsjećamo, firma „Opus“ dobila je pod sumnjivim okolnostima ovaj posao 2018 godine. Kako su tada revizori utvrdili, „Opus“ d.o.o. Mostar, zapravo, nije registriran kao firma koja se profesionalno bavi informatičkom djelatnošću, a koja uključuje i elektronski nadzor.

Posao zaključen 23. juna s firmom „Opus“. Avaz

Saznajemo da nanogice koje nose osuđenici, mahom oni osuđeni do godinu, a nalaze se u kućnom zatvoru, uopće nemaju ugrađen GPS.

Svi šute

To iz Ministarstva pravde uopće nisu demantirali niti se danima oglašavaju na naše upite.

Inače, samo Kanton Sarajevo ima vozilo koje prati osobe koje imaju ove uređaje. Drugi kantoni to nemaju, što je alarmantan podatak. Pogotovo se to odnosi na TK i ZDK, gdje je mogućnost zloupotreba itekako velika.

Ko je odgovorna osoba

Inače, Hidajet Trako pomoćnik je ministra za izvršenje krivičnih sankcija i odgovorna osoba za funkcioniranje kaznenopopravnih zavoda u Federaciji. Ovaj posao je direktno pod njegovim nadzorom.

Kada je u pitanju Trako, on je 2013. godine hapšen zbog ometanja rada pravosuđa u vezi sa zloupotrebom položaja.

Trako je, kako je tada tvrdilo Tužilaštvo BiH, zloupotrijebivši položaj, zaštićenog svjedoka u jednom predmetu Tužilaštva BiH premjestio iz jednog KPZ-a u drugi i time mu ugrozio sigurnost i život.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.