UNOŠENJE NEMIRA

Video / Isak: Nije dobra ideja organizirati proteste na međuentitetskim granicama

Niko nema suglasnost za najavljene proteste

Isak: Nije dobra ideja organizirati proteste na međuentitetskim granicama. Fena

FENA

31.8.2023

Federalni ministar unutarnjih poslova Ramo Isak smatra kako organiziranje protesta na međuentitetskim granicama, na što pozivaju pojedine organizacije iz Republike Srpske, nije dobra ideja.

- To nije nezadovoljstvo građana nego politički sukob i pozivanjem na proteste na međuentitetskim granicama pokušava se unijeti nemir među građane. Za to nema potrebe. Ako neko želi protestvovati imaju institucije ispred kojih to mogu raditi. Neka zakonski prijave te proteste, neka dobiju saglasnost i to mogu raditi – izjavio je ministar Isak u Mostaru nakon sjednice Vlade Federacije BiH.

On je dodao kako prema informacija kojima on raspolaže, niko nema saglasnost za najavljene proteste, pa su oni, prema njegovim riječima, nezakoniti.

Politički dogovor

Na novinarsko pitanje da prokomentira odustajanje Arnela Isaka, njegovog sina, od pozicije potpredsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, i ustupanje tog mjesta Kenanu Uzunoviću, Ramo Isak je kazao kako se radi o političkom dogovoru unutar kluba zastupnika.

- Klub koji čine Arnel Isak, Kenan Uznović i Elzina Pirić dobio je tu poziciju. Od strane kluba je bio predložen Arnel Isak, on je imao podršku parlamentarne većine, to nije bilo upitno. Ali, jednostavno, oni su se dogovorili, oni rade zajedno u klubu, oni donose odluke. Arnel je zbog preuzimanja određenih obaveza vezano za formiranje stranke Zajedno za narod, koja je trenutno prisutna na teritoriji čitave Bosne i Hercegovine, predložio gospodina Kenana Uzunovića da bude dopredsjedavajući i to će se, ako bog da, desiti na prvoj od sjednica kada se ispune svi zakonski uvjeti – kazao je Isaka.

O sumnjivim poslovima

Osvrnuo se i na natpise pojedinih portala o poslovima koje je na tenderima dobila njegova zaštitarska agencija, kazavši kako je njegova supruga vlasnica te firme i da ta firma već 20 godina obavlja zaštitarske poslove.

Po njegovim riječima, radi se o „naručenim tekstovima“ koji su se počeli pojavljivati u javnosti nakon što je on kao ministar unutrašnjih poslova „objavio rat kriminalnim grupama“.

- Spreman sam odgovarati za sve ono što radim. Ja bih zamolio portal koji to piše (ono što oni navode to je krivično djelo) neka odu u tužilaštvo da me prijave, pa da ih ja tužim zbog lažnog prijavljivanja, pa da završimo s time – poručio je ministar Isak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.