TURIZAM

Ova godina mogla bi oboriti sve rekorde posjećenosti BiH

Kapaciteti su popunjeni, ali još ne možemo govoriti o uspjehu ove sezone, jer ćemo tačne cifre imati na kraju decembra, kazao je Halilović

Turisti na ulicama glavnog grada BiH. N. Šaljić

S. Muhić

1.9.2023

Turistički radnici u Bosni i Hercegovini ove godine zadovoljno trljaju ruke, jer je sezona sigurno jedna od najboljih. Iako je još teško mjerljivo, jer će relevantni podaci biti dostupni tek krajem godine, sva su predviđanja da će 2023. biti rekordna godina kada je u pitanju poslovanje turističke privrede.

Senad Halilović, predsjednik Udruženja turističkih radnika BiH, kazao je za “Dnevni avaz” da su prezadovoljni ovogodišnjom turističkom sezonom.

Kvalitet usluge

- Kapaciteti su popunjeni, ali još ne možemo govoriti o posjećenosti, odnosno uspješnosti sezone, jer ćemo tačne cifre imati na kraju decembra. Ali veliki je uspjeh to da su nam hoteli puni u julu i avgustu. Prezadovoljni smo, iako uvijek može bolje, jer moramo raditi na kvalitetu usluge. Poenta je gosta što duže zadržati i vratiti ga ponovo u Sarajevo - rekao je Halilović.

On je naglasio da će, kao Udruženje, na kraju godine uraditi detaljnu analizu gostiju koji su ušli u BiH i uporediti s brojem ostvarenih noćenja.

- To moramo znati, da utvrdimo gdje ti ljudi spavaju, jer, ako nisu prijavljeni, onda gubimo i mi, legalni privrednici, ali i država, odnosno građani. Nama ne smeta niko ko legalno radi i iznajmljuje smještaj, ali nam smetaju oni koji nam kao destinaciji narušavaju ugled jer izdaju neadekvatan smještaj, u kojem se gostu ne nudi nikakva sigurnost. To nam može biti problem i rezultirati negativnim recenzijama. Jer, osim dobrog smještaja, hrane, gostoprimstva, turistima morate garantirati i sigurnost - govori Halilović.

Najviše noćenja

U tom segmentu očekuje da se državni nivo vlasti i nadležno ministarstvo dodatno uključe i aktiviraju kada je u pitanju koordinacija svih institucija iz oblasti turizma u BiH.

Halilović: Poenta je gosta što duže zadržati. Facebook

Koliko je pozitivna odluka Vijeća ministara BiH da državljanima Saudijske Arabije ukinu vize za ulazak u BiH, govori podatak da su u julu najviše noćenja u Kantonu Sarajevo ostvarili turisti iz Saudijske Arabije.

- Mi smo godinama tražili da im se ukinu vize. I bez obzira na to što su ukinute nabrzinu, nekim ad hoc rješenjem, oni su ostvarili najveći broj noćenja - kaže Halilović.

Okrenuti se i gostima iz Evrope

Halilović ističe da BiH treba biti turistička destinacija svih 12 mjeseci te da se moramo okrenuti i gostima iz Evrope, koja je ogroman potencijal. Naša država, kaže, odlična je destinacija, naprimjer, penzionerskoj populaciji iz Nizozemske, Njemačke, Danske, Švedske…

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.