POTPREDSJEDNIK RS

Duraković: Poziv na blokadu međuentitetskih granica izaziva osjećaj straha i panike među Bošnjacima u RS

Duraković je pozvao EUFOR da bude u pripravnosti te da obezbijedi i garantuje slobodu kretanja

Ćamil Duraković. Anadolija

Anadolija

1.9.2023

Potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) Ćamil Duraković saopćio je danas da se krši Ustav Bosne i Hercegovine i Dejtonski mirovni sporazum pozivom Odbora za zaštitu Srba u entitetu Federaciji BiH, koji su najavili miting na međuentitetskim linijama uz poruku "Granica postoji", građanima da izađu i blokiraju magistralne puteve u Doboju, na Banj Brdu, Istočnom Sarajevu i u Hercegovini, javlja Anadolu.

Politička pamet i odgovornost

Duraković podsjeća da je poziv upućen kako bi pružili podršku predsjedniku RS Miloradu Dodiku protiv kojeg je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo optužnicu zbog nepoštivanja odluka visokog predstavnika u BiH.

- Da postoji imalo političke pameti i odgovornosti, politički predstavnici, pogotovo predstavnici opozicije u entitetu Republika Srpska, pozvali bi građane da ne reaguju na ovakve pozive kojim ne samo da se potpiruju ionako uzavrele nacionalne tenzije, nego se i krši Ustav Bosne i Hercegovine, ali i Dejtonski mirovni sporazum - naveo je Duraković.

On je naglasio da poziv na blokadu međuentitetskih granica izaziva osjećaj straha i panike među Bošnjacima u RS "koji su ne tako davno zahvaljujući podršci sličnim ideologijama protjerani iz svojih domova".

Pozvao EUFOR da bude u pripravnosti

- Organizatore skupa podsjećam na Anex IV Dejtonskog mirovnog sporazuma u kojem je navedeno da "niti jedan od entiteta neće uspostavljati kontrolu na graničnim crtama između entiteta" te ih pitam s kojim pravom oni ograničavaju slobodu kretanja između entiteta? Ko su oni, i ko je taj političar koji će dozvoliti da se zbog njegovih hirova, pa na koncu i nepoštivanja zakona, blokiraju granice koje ne postoje? Ko su oni i u čije ime se ponovo dijeli BiH - navodi Duraković i dodaje:

- Poštovana gospodo, granica ne postoji, niti će postojati, ali postoje vaši lideri koji vas uvjeravaju da ste obespravljeni i siromašni zbog onih drugih, dok isti ti lideri uživaju sva prava a državu dovode do ruba siromaštva, izazivajući stalne krize zbog kojih ostajemo jedna od najsiromašnijih država Evrope.

Potpredsjednik RS je naveo da želi da vjeruje da građani imaju dovoljno svijesti i odgovornosti te da "neće nasjesti na ove manipulacije", te je pozvao EUFOR da bude u pripravnosti i da obezbijedi i garantuje slobodu kretanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.