OTVORENO

Prof. Tatjana Mićević-Đurić: Neupitno je da je Tvrtko bio bosanski kralj

Zastarjelo u 21. stoljeću postavljati spomenike srednjovjekovnim kraljevima, kazala je Mićević-Đurić

Mićević-Đurić: Sve je trebalo jasno odrediti. Fena

Z. K.

4.9.2023

U emisiji Izvan okvira na N1 gostovala je prof. Tatjana Mićević-Đurić, historičarka umjetnosti koja je tom prilikom kazala da je zastarjelo u 21. stoljeću postavljati spomenike srednjovjekovnim kraljevima. Ipak, dodaje, kada je riječ o slučaju spomenika kralju Tvrtku neupitno je da je riječ o bosanskom kralju.

Pitanje opravdanosti

Prema riječima profesorice sa Sveučilišta u Mostaru, građanska inicijativa o podizanju spomenika kralju Tvrtku u Sarajevu lijepo zvuči, ali ona otvara pitanje opravdanosti postavljanja spomenika srednjovjekovnom kralju.

- Sve je trebalo jasno odrediti. Uz odluku o postavljanju spomenika treba donijeti i odluku o prostoru na kojem će se taj spomenik postaviti. Spomenik ne pada s neba, on mora biti u korelaciji s prostorom i biti uvjetovan prostor - rekla je historičarka umjetnosti sa Filozofskog fakulteta u Mostaru dodajući da to očigledno nije bio slučaj s ovim spomenikom.

Prema njenom mišljenju, anahrono je danas graditi takve spomenike. Naglašava kako se u srednjem stoljeću pokušavaju pronaći argumenti za aktuelna posmatranja prošlosti u cilju ostvarivanja partikularnih interesa.

- Postoje stvari koje su neupitne i dokazane, postoje historijski dokumenti, ali bojim se da ih mi danas tumačimo izvan okvira srednjovjekovne misli i okolnosti. Mi ne možemo pouzdane spoznaje iz srednjeg vijeka posmatrati s aspekta današnjih društvenih i političkih odnosa - smatra profesorica Mićević-Đurić te dodaje kako često na naučnim skupovima i konferencijama postavlja pitanje bavljenja modernom historijom umjetnosti:

Moderna umjetnost

- Osamdeset posto historičara umjetnosti bavi se modernom umjetnosti. To je umjetnost ovog vremena, lako je doći do ideja koje stoje iza tih umjetničkih stvaranja - dodala je.

Prof. dr. Mićević-Đurić predaje na Odsjeku historije umjetnosti Sveučilišta u Mostaru, a ujedno je predsjednica i osnivačica Udruženja historičara umjetnosti Hercegovine. Doktorirala je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 2012. godine. Područja njenog užeg akademskog interesa su starija umjetnost BiH i regiona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.