JABLANICA

Nakon zaključenja ugovora sa strateškim partnerom: "Granit" još čeka koncesiju

Rok je produžen, a bit će potrebno poduzeti niz radnji, kazali su iz Ministarstva privrede HNK

"Granit": Već 10 godina u stečaju. Twitter

Meliha Smajkic

5.9.2023

Iako je jučerašnji dan bio označen kao posljednji za zaključivanje ugovora o koncesiji jablaničkom „Granitu“, inače preduzeću u stečaju, ipak, kako saznajemo, Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona je na prošlosedmičnoj sjednici prolongirala rok do konca godine.

Prvobitno je predloženo da to bude do 31. oktobra, međutim, usaglašeno je da se kao konačan datum za potpisivanje tog ugovora odredi 31. decembar ove godine.

Državni kapital

Iz Ministarstva privrede HNK nam je pojašnjeno da je Vlada HNK, kao vlasnik 67 posto državnog kapitala u „Granitu“, a kako smo i pisali, svojom posljednjom odlukom o dodjeli koncesije tom preduzeću na period od 30 godina, precizirala uvjet koji se odnosi na to da „Granit“ u roku od četiri mjeseca zaključi ugovor sa strateškim partnerom, kako je to predviđeno stečajnim planom.

U međuvremenu je „Granit“ zaključio ugovor sa strateškim partnerom, kompanijom LAKE d.o.o. Sarajevo, čiji je vlasnik Nedžad Bubica, a u Ministarstvu privrede zatražili su od koncesionara da im dostavi dodatnu dokumentaciju, dok su određena pojašnjenja zatražena i od Općinskog suda u Sarajevu.

- Od koncesionara smo dobili tražene dokumente, a od stečajnog sudije Općinskog suda Sarajevo nam je potvrđeno da je predmetni ugovor dokaz o ispunjenju uvjeta. Sada smo u fazi pripreme prijedloga ugovora o koncesiji i bit će potrebno poduzeti još niz radnji, od konačnog usaglašavanja s koncesionarom, pribavljanja mišljenja Kantonalnog javnog pravobranilaštva, kao i saglasnosti Vlade. Stoga, u skladu sa zakonom, zatraženo je i produženje roka - rečeno nam je iz Ministarstva privrede HNK.

Izmirenje obaveza

Abid Šarić, stečajni upravnik „Granita“, kazao nam je da je s njihove strane sve pripremljeno za potpisivanje ugovora te da, praktično, čekaju Vladu HNK kako bi se ta priča konačno završila.

Po okončanju cijele procedure ponuđač će položiti sredstva na račun i krenuti u izmirenje obaveza, a Šarić je podsjetio da se radi o obavezama u iznosu od 20,5 miliona KM koje se trebaju namiriti iz kupoprodajne cijene.

40 milijardi dolara

Jablanički „Granit“ je već 10 godina u stečaju, a nešto više od 180 radnika i dalje radi u ovom preduzeću za minimalne plaće.

Vrijednost granitne sirovine procijenjena je na nevjerovatnih 40 milijardi američkih dolara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.