RADI U PREDSJEDNIŠTVU

SDA-ov kandidat za načelnika Starog Grada će morati napustiti državnu službu

On je primljen na to mjesto u skladu sa Zakonom o državnoj službi u institucijama BiH kao sekretar sa posebnim zadatkom

Dženan Selimbegović. Facebook

5.9.2023

Dženan Selimbegović je kandidat SDA za načelnika Općine Stari Grad. On će izaći na megdan kandidatu trojke Irfanu Čengiću, kojeg podržavaju i DF, SBB i Savez za Stari Grad.

Kako se može uočiti na stranici Predsjedništva BiH, on je trenutno zamjenik sekretara u Sekretarijatu Predsjedništva BiH. Njega je na tu funkciju u junu 2018. godine postavio tadašnji član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, čiji je on ranije bio savjetnik.

Dženan Selimbegović je državni službenik. Screenshot

On je primljen na to mjesto u skladu sa Zakonom o državnoj službi u institucijama BiH kao sekretar sa posebnim zadatkom. Samim tim on ima status državnog službenika, a državni službenici ne mogu biti kandidati na izborima. 

Sekretari sa posebnim zadatkom su državni službenici. Screenshot

- Sudije redovnih i ustavnih sudova, tužioci i njihovi zamjenici, pravobranioci i njihovi zamjenici, ombudsmeni i njihovi zamjenici, članovi sudova/domova/vijeća za ljudska prava, notari, policijski službenici, državni službenici, generalni revizori i zamjenici generalnog revizora u institucijama u Bosni i Hercegovini i guverner i viceguverneri Centralne banke BiH, pripadnici Oružanih snaga BiH, pripadnici Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, kao i diplomatski i konzularni predstavnici BiH u inostranstvu, koji imaju diplomatski status u skladu s Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima (iz 1961.godine), mogu se kandidovati za javnu izbornu dužnost samo ako prethodno podnesu ostavku na taj položaj ili postupe u skladu sa zakonima koji regulišu njihov status. Ako Centralna izborna komisija BiH utvrdi da lice iz ovog stava nije podnijelo ostavku na položaj ili nije postupilo u skladu sa zakonom kojim se reguliše njegov status u periodu od ovjere kandidature do štampanja glasačkih listića izvršit će se uklanjanje imena ovog lica sa ovjerenih kandidatskih listi, a ako se isto utvrdi nakon štampanja glasačkih listića, takvom licu neće biti dodjeljen mandat ako ga osvoji – navodi se u Članu 1.8 Izbornog zakona BiH.

Član Izbornog zakona. Screenshot

Njemu mandat na ovoj funkciji ističe 15. oktobra 2023. godine, ali službu će morati napustiti ranije. Naime, svaki kandidat koji planira učešće na izborima mora potpisati izjavu da nije na nekoj od funkcija koja onemogućava kandidaturu na izborima.

Samim podnošenjem ostavke, Selimbegović će sebi zatvoriti mogućnost za produženje mandata na funkciji zamjenika sekretara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.