ODGOVOR "AVAZA"

Sudija Branko Perić gnusno laže disciplinskog tužitelja!

Urednik u „Dnevnom avazu“ Miralem Aščić razobličio podvalu sudije, koji je na disciplinskom ročištu iznio niz neistinitih navoda

Avaz - N1

Miralem  Aščić

5.9.2023

Povodom današnjeg disciplinskog ročišta sudiji Suda BiH Branku Periću, kojeg disciplinska tužba Ureda disciplinskog tužioca VSTV-a BiH tereti zbog toga što je pročitao, suprotno odredbama Zakona o krivičnom postupku, izdvojeno pravno mišljenje u predmetu „Fadil Novalić i drugi“, „Avaz“ objavljuje reagiranje svog urednika Miralema Aščića.

 Izvlači se na „Avaz“ 

Naime, Perić je danas na disciplinskom ročištu u VSTV-u BiH, govoreći o presudi i izdvojenom mišljenju, izjavio sljedeće:

- To nije bila moja lična odluka. Bili smo prisiljeni da na taj način objavimo odluku zato što je dan ranije, a nakon što smo obavili vijećanje i glasanje, “Dnevni avaz” već objavio da je presuda donesena uz moje izdvojeno mišljenje. Smatrali smo da je – nakon medijskog prodora u tajnost vijećanja i glasanja – javno objavljivanje pravnih mišljenja jedini način da javnost zna na koji način je presuda donesena i jedini način da zaštitimo ugled Suda i autoritet Sudskog vijeća - rekao je Perić.

Zatim je nastavio u svojim gnusnim lažima disciplinskog tužioca:

- Da nije bilo medijskih insinuacija, vjerovatno ne bi bilo ni mog posebnog obrazloženja izdvojenog mišljenja - rekao je Perić, podsjećajući da je prije „objavljivanja presude ’Dnevni avaz’ objavio kakva je presuda donesena, kao i informaciju da je izdvojio mišljenje“.

- Da ja nisam javno obrazložio svoje izdvojeno mišljenje, učinio bi to „Dnevni avaz“ na način kako to konstantno čini posljednjih godina - rekao je Perić.

No, da Perić laže i da se izvlači na „Avaz“ kako bi se spasio od disciplinske, ali i, kako stoje stvari, krivične odgovornosti, govore i nesporne činjenice.

„Avaz“ nije imao niti je objavio informaciju da će Novalić biti osuđen. Takva informacija nije objavljena u „Avazu“ prije zvanične presude u Sudu BiH 5. aprila.

„Avaz“ je objavio presudu kada i svi drugi mediji, i to onda kada je javno pročitana u sudnici.

Također, i tvrdnja da je unaprijed „Avaz“ objavio Perićevo izdvojeno mišljenje je notorna laž i lako provjerljivo i na našem web i u printanom izdanju.

Jedini koji je to objavio, da je presuda poznata i da će biti 2:1 nije „Avaz“ niti Miralem Aščić, kao urednik ovog lista, nego osobni prijatelj Perićevog prijatelja Osmana Mehmedagića Osmice na svom portalu.

Ovdje Perić očigledno želi da kontaminira nezavisnost osuđujuće presude za Novalića navodnim informacijama „Avaza“ koje nisu postojale, kako bi sebe zaštitio pred disciplinskim tužiocem i postupkom koji se vodi protiv njega.

Uostalom, Tužilaštvo BiH vodi istragu o tome ko je dao informaciju da je poznata presuda kolegi Avdi Avdiću, koju je on objavio četiri dana prije presude, 1. aprila, u tekstu po naslovom:

„Plan Trojke i HDZ-a: Osuditi Novalića, osloboditi Milićević, pa imenovati Vladu FBiH bez Lendine saglasnosti!”

- Prema informacijama istrage, osobe u pravosuđu bliske Narodu i pravdi su, pozivajući se na zapadne diplomate, zaprijetile novim “crnim listama”. Sudija Radević sada zagovara osuđujuću presudu, s tim da bi jedino HDZ-ova ministrica finansija u Vladi FBiH Jelka Milićević bila oslobođena krivice. Dakle, plan je da 5. aprila Sud BiH, preglasavanjem sudije Branka Perića kao predsjednika Sudskog vijeća, osudi Fadila Novalića, Fahrudina Solaka i Fikreta Hodžića, a da dan kasnije, 6. aprila, bude održana sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH na kojoj će biti imenovana Vlada FBiH bez potrebne saglasnosti potpredsjednika Refika Lende - napisao je Avdić još 1. aprila.

Dan kasnije čak je i za jedan portal, komentirajući presudu Novaliću, zastupnica SDA u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Jasmina Biščević-Tokić izjavila:

- Vrlo je čudno da se samo Bošnjaci osude, a da se samo Jelka (Milićević) oslobodi. I još jedna stvar, kako je novinar Avdo Avdić znao unaprijed te je već od četvrtka najavljivao da će takva presuda biti.

I, naravno, nikakva istraga se ne vodi protiv novinara “Avaza”, jer takve informacije naš medij nije ni objavio.

Proširena tačka

Perić je na disciplinsku odgovornost pozvan i zbog toga što je u junu ove godine izdao saopćenje za javnost u kojem je, između ostalog optužio "Avaz".

- Tužilačko-medijska mafija je nakon disciplinskog postupka izdejstvovala pokretanje i predistražnog krivičnog postupka protiv mene zbog počinjenja krivičnih djela odavanja tajnih podataka i kršenja zakona od sudije iz Krivičnog zakona BiH, počinjenih objavljivanjem izdvojenog mišljenja prilikom objavljivanja presude u svojstvu predsjednika vijeća u krivičnom predmetu ‘Novalić i drugi'”, naveo je Perić tada u saopćenju.

Disciplinski tužilac ocijenio je da je na ovaj način sudija Perić diskreditirao rad pravosudnih organa, te da je prekršio Zakon o VSTV-u.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.