PRENOSIMO

Izmjene Zakona o VSTV-u i Sudu BiH smetaju samo pravosudnoj mafiji

Skandalozno je da pojedini političari zapravo kritiziraju Nacrt zakona o izmjenama i dopunama VSTV-a

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH. Avaz

Z. K.

5.9.2023

Sutra bi Dom naroda Parlamenta BiH trebao u drugom čitanju razmatrati Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine koji je dostavljen u proceduru iz Vijeća ministara, a predstavlja jedan od najvažnijih dokumenata o čijem ispunjavanju ovisi ocjena provedbe reforme pravosuđa, piše Večernji list BiH.

Vladajuća većina

Taj je zakonski dokument, kao i onaj o Sudu BiH, kako je potvrdio sam ministar pravosuđa BiH Davor Bunoza, kompromis na koji su pristali u vladajućoj većini kako bi dobio podršku i u Parlamentu. 

No, u međuvremenu su počele snažne podvale iz grupacije SDA i bliskog mu DF-a kako je riječ o nazatku, što je bilo za očekivati jer njima bliski dužnosnici u lancu donošenja odluka gube presudnu ulogu, najprije prilikom određivanja sastava drugostepenih sudskih vijeća, odluka oko izbornih nesporazuma...

Prodali priču u Sarajevu

Ubrzo su uspjeli svoje manipulacije prodati i dijelu međunarodnih organizacija u Sarajevu. U tome pak predvodi predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Halil Lagumdžija koji je Parlamentu potkraj prošloge sedmice dostavio dopis lažno predstavljajući službeno stajalište ove institucije.

Zapravo je u pitanju njegovo lično mišljenje koje je, kao službeni stav VSTV-a, proslijedio i Uredu visokog predstavnika i ambasadama SAD, Nizozemske, Norveške, Švicarske, Švedske, ali i OESS-a te EU u kojem najmanje vjeruju Lagumdžijinim "argumentima". 

On tvrdi kako izmjene zakona mogu dovesti do neujednačene primjenjivosti na suce i tužioce zbog ovisnosti o zakonskim i podzakonskim rješenjima na razini entiteta i Distrikta Brčko BiH.

Lagumdžija je također iznio lažnu tvrdnju da je smanjena kaznena nadležnost Suda BiH novim nacrtom Zakona o sudovima BiH. 

Nije poznato, ali identične formulacije "zabrinutosti" s pravosudnom reformom iskazali su iz SDA koji je nakon sjednice vodstva stranke objavio zaključke. Nije, međutim, poznato ko je prepisivao od koga. Čelni čovjek VSTV-a ili pak "pisci" u vodećoj bošnjačkoj stranci.

Sedmicama prije toga u medijima je trajala kanonada s identičnim recikliranim tvrdnjama. Valja, međutim, reći kako je BiH napokon krenula s donošenjem zakonskih propisa u oblasti najtežoj za sve zemlje aspirantice, koja se odnosi upravo na reformu pravosuđa.

 Nije dugo trebalo čekati na reakciju onih kojima to ne odgovara, odnosno odgovara da ne postoji provjera imovine sudaca i tužioca, da ne postoji odgovornost članova VSTV-a, odnosno da stanje ostane kakvo i jest. Što se novim prijedlogom uvodi.

Ono što je posebno neshvatljivo u redovima SDFA jest da oni zapravo i ne znaju što su EU prioriteti koji su postavljeni pred Bosnom i Hercegovinom na putu prema EU. Skandalozno je da pojedini političari zapravo kritiziraju nacrt zakona o izmjenama i dopunama VSTV-a, pozivajući se na odredbu članka 26. nacrta ovog zakona, ističući da je nacrt zakona loš jer se mora donijeti novi cjelokupni zakon u roku od godinu dana.

Jasna nadležnost

Ovakve skandalozne tvrdnje samo pokazuju da isti ne znaju kako je prioritetno pitanje koje je EU postavio pred BiH zapravo žurno donošenje izmjena i dopuna Zakona o VSTV-u kojima će se regulirati pitanje integriteta nositelja pravosudnih dužnosti i transparentnosti u radu.

Drugi prioritet koji je postavio EU, kada je u pitanju VSTV, jest da se u roku od godinu mora donijeti cjelokupni Zakon o VSTV-u, koji će se ticati i načina biranja nositelja pravosudnih dužnosti, uloge Ureda disciplinskog tužioca. Zanimljivo je i na koji način zaštitnici pravosudne mafije obmanjuju javnost navodima da se nacrtom Zakona o sudovima BiH smanjuje kaznena nadležnost Suda BiH na teritoriju samo jednog entiteta. A što je teška neistina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.