DODIKOV SAVJETNIK

Burna debata pred kamerama: Kovačević stalno gledao u papiriće, a onda ostao bez teksta

Kroz cijelu emisiju je Kovačević zagovarao izmjenu zakona o VSTV-u eksplicitno se protiveći izmjenama Ustava BiH

Radovan Kovačević. Twitter

H. J. I.

7.9.2023

Zakon o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, prijedlog SDS-a da više ne bude stranih sudija. Želje ili stvarnost? Je li ova institucija, koja je predviđena Dejtonskim sporazumom, na političkoj vjetrometini? Ko kome pomaže i šta je krajnji cilj? Gosti emisije Odgovorite ljudima bili su Radovan Kovačević (SNSD), savjetnik Milorada Dodika, Želimir Nešković (SDS), Albin Muslić (SDP) i Šerif Špago (SDA).

Izmjena zakona o VSTV-u

Kroz cijelu emisiju je Kovačević zagovarao izmjenu zakona o VSTV-u eksplicitno se protiveći izmjenama Ustava BiH, uz svesrdnu podršku kolege iz SDS-a, tražeći odlazak albanskog sudije iz Suda BiH.

- Dejtonski sporazum, koji mi poštujemo u potpunosti, jasno je odredio koja su to prava Republike Srpske. Mi se uvijek zalažemo za dijalog i kompromis - rekao je Kovačević i nastavio: 

- Niko ne treba da misli da ćemo mi da se umorimo u zaštiti svojih prava, jer mora neka granica da postoji, rekao je Kovačević.

"Imovina pripada RS"

On je ponovio da imovina pripada RS.

- Republika Srpska neće dozvoliti bilo kome da mijenja ono što piše u Ustavu BiH. U Ustavu BiH piše da imovina pripada RS i to će tako ostati - poručio je Kovačević.

Kovačević je često čitao s papirića, naglašavajući kako su to stavovi vladaćuje većine u manjem bh. entitetu.

No, u trenutku kada mu je replicirao Špago, Kovačević je ostao bez teksta.

Pogledajte video.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.