ANALIZA

Kakva je uloga Komisije za vrijednosne papire u aferi "Bosnalijek"

Šta je u svom iskazu u Tužilaštvu BiH rekao zamjenik predsjednika Komisije Matej Živković, koji je teško ranjen u pokušaju atentata na njega

Živković: Radio ekspertizu za SIPA-u. Facebook

Fadil Mandal

7.9.2023

Podizanje optužnice protiv direktora „Bosnalijeka“ Nedima Uzunovića i njemu bliskih osoba, a zbog malverzacija u i oko najveće farmaceutske kompanije u BiH, pokazuje da pravosuđe u ovoj zemlji, ipak, nešto radi. Sporo i dugo je trajala priprema optužnice, ali njeno konačno podizanje budi nadu u konačan obračun s teškim privrednim kriminalom i visokom korupcijom u bh. društvu.

Otrgnuti centar moći

Istovremeno zabrinjava da su druga tijela nadležna za zakonitost poslovanja u BiH potpuno zakazala. Prvenstveno se to odnosi na kompromitiranu Komisiju za vrijednosne papire FBiH, koja je odavno otrgnuti centar finansijske i svake druge moći i kojoj se, između ostalog, spočitava da je i u slučaju „Bosnalijeka“, narodski kazano, zažmirila na oba oka.

Zamjenik predsjednika Komisije za vrijednosne papire Federacije BiH Matej Živković, koji je teško ranjen u pokušaju atentata na njega u Sarajevu prije više od godinu, dao je prije nekoliko mjeseci opširan iskaz Tužilaštvu BiH u kojem je iznio ozbiljne optužbe na račun svojih kolega u Komisiji, a mahinacije u njenom radu navodi kao motiv za napad na njega.

Živković u svom šokantnom iskazu podsjeća da je upravo u vrijeme pokušaja atentata na njega, koji do danas nije razriješen, intenzivno sarađivao s tužilaštvima i SIPA-om na slučajevima iz svoje ekspertize i nadležnosti Komisije za vrijednosne papire FBiH. Riječ je o slučaju „Bosnalijek“, pred Državnim i Kantonalnim tužilaštvom, i slučaju „Profit“, koji se vodi u Kantonalnom sudu u Sarajevu.

Posebno je pitanje do kada će Parlament Federacije BiH, najviše tijelo zakonodavne vlasti u ovom entitetu, tolerirati samovolju i zabrinjavajuće “sljepilo” članova Komisije za vrijednosne papire. Naime, te članove biraju upravo federalni zastupnici.

Uzdrmano tržište kapitala

Svojim sumnjivim aktivnostima, o kojima je svjedočio i zamjenik predsjednika Živković, Komisija ozbiljno kompromitira tržište kapitala u Federaciji. „Bosnalijek“ je primjer da ne rade svoj posao i ne štite zakonitost na tržištu kapitala.

Ima li posla za pravosuđe i u samoj komisiji, vidjet će se uskoro, ali načinjena šteta je nepovratna. Povjerenje u tržište kapitala odavno je izgubljeno, baš kao i brojne potencijalne investicije. Ulagači traže upravo ono što Komisija za vrijednosne papire Federacije BiH ne osigurava, a to su stabilnost i povjerenje u tržište kapitala.

Slijedi i optužnica zbog mahinacija dionicama?

Prema neslužbenim informacijama, upravo će mahinacije dionicama „Bosnalijeka“ biti predmetom druge optužnice koja bi uskoro trebala biti podignuta protiv Uzunovića i drugih. Tada će i Komisija za vrijednosne papire FBiH, u kojoj godinama vedre i oblače kadrovi SDA, morati položiti račune javnosti i jedinoj instituciji koja ima, na papiru makar, nadležnost nad njom – Parlamentu Federacije BiH.

Advokat Nezirić: Živković se još nije vratio na posao jer mu je ugrožena sigurnost

"Avazu" se javio i advokat Sanel Nezirić, koji zastupa Živkovića. On nas je informirao da se Živković nije vratio na posao u Komisiju jer je, kako je naveo, njegova sigurnost ugrožena.

- Nije moguć njegov povratak i svaki njegov dolazak u Sarajevo je popraćen sigurnosnim mjerama nadležnih policijskih i sigurnosnih agencija.Tačno je da sam kao pravni savjetnik, zahtijevao prvo da se gospodinu Živkoviću omogući rad sa sigurne lokacije, ali je odlukom Komisije to onemogućeno, pa je, u konačnici, od 16. marta ove godine, po okončanju bolovanja, gospodinu Živkoviću uskraćena i plaća i druga primanja iz radnog odnosa - naveo je advokat Nezirić.

Dodao je da je Živkoviću uskraćen i pristup službenom mailu, informacije o sjednicama Komisije, iako se radi o imenovanom zvaničniku, na funkciji zamjenika predsjednika Komisije, a ne zaposleniku ili državnom službeniku.



Nezirić: Bez sigurnosnih garancija i zaštite, nije realno niti moguće očekivati povratak Živkovića. Facebook

- Razlog za uskraćivanje plaće i drugih primanja je prema obrazloženju Komisije, to što gospodin Živković ne dolazi u ured??? Komisija za vrijednosne papire nikada nije pokrenula postupak sigurnosne procjene ugroženosti ovog imenovanog zvaničnika, niti se bilo kada obratila bilo kojoj instituciji, kako bi se osiguralo da gospodin Živković obavlja svoju dužnost na siguran način - rekao je Nezirić.

U aprilu su podnijeli zahtijev Vladi FBiH i Federalnoj upravi policije da se uradi sigurnosna procjena za sigurnost Živkovića, ali do danas nisu dobili odgovor postoje li sigurnosne smetnje i koje ili ne postoje.

- Obzirom na brutalnost napada na Živkovića, te posebno da je napad ponovljen, sa jasnom namjerom da se likvidira, jasno je da bez sigurnosnih garancija i zaštite, nije realno niti moguće očekivati povratak Živkovića u prostorije Komisije za vrijednosne papire - zaključio je Nezirić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.