SVE PRIJAVLJENO

U KPZ-u Tuzla napadnuta trojica čuvara: Zatvorenik im prijetio smrću

Općinski sud odbio da ga smjesti u pritvor

Napad na čuvare. Facebook

Z. K.

7.9.2023

Zatvorenik H.A., koji odslužuje kaznu u zatvoru poluotvorenog tipa Tuzla za krivična djela napad na službenu osobu, oštećenje tuđe stvari i sprečavanje službene osobe u vršenju službene radnje, napao je trojicu zatvorskih čuavara u toku dva dana, 26. avgusta jednog, a 27. avgusta dvojicu, te im je nanio lakše tjelesne povrede.

Podsjetimo "Avaz" je prije nekoliko dana pisao o napadu zatvorenika na trojicu policajaca u KPZ-u Tuzla.

Lakše povrede

Kako se navodi u sopćenju Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama FBiH, zatvorenik je uputio prijetnje zatvorskim čuvarima/policajcima po život i tijelo.

Svoj trojici zatvorskih čuvara su konstatovane lakše tjelesne povrede u UKC-u Tuzla, te su slučajevi prijavljeni nadležnom MUP-u i Tužilaštvu TK.

- Kantonalno tužilaštvo TK podnijelo je prijedlog za određivanje mjere pritvora osuđenom licu koje je izvršilo napad na zatvorske policajce/stražare Općinskom sudu u Tuzli. Na navedeni prijedlog Općinski sud u Tuzli odbio je prijedlog tužilaštva i donio Rješenje kojim se odbija prijedlog Tužilaštva za određivanje mjere pritvora osuđenom licu za dva uzastopna napada na službena lica u KPZ-u Tuzla. Na navedeno prvostepeno rješenje Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona uložilo je žalbu Krivičinom vijeću Općinskog suda u Tuzli, koje je odbilo žaIbu kao neosnovanu - navodi se u saopćenju.

Isitiču kako se pripadnici zatvorske policije svakodnevno susreću s velikim problemima koje uglavnom uspješno rješavaju, ali da se “ovakvim postupcima šalje negativna poruka javnosti zbog koje se pripadnici zatvorske policije osjećaju izuzetno nezadovoljno, uzimajući u obzir specifičnost uslova za rad, način i oblik rada kao i uslove za rad”.

Neželjene posljedice

- Posebno naglašavamo nedostatak pripadnika zatvorske policije-straže i materijalno-tehničkih sredstava neophodnih za stvaranje minimalnih uslova za nesmetan rad i funkcionisanje zaposlenih u Sektoru za poslove osiguranja kao i u drugim osnovnim organizacionim jedinicama Kazneno-popravnog zavoda poluotvorenog tipa u Tuzli sigurnosna situacija u KPZ-u Tuzla „izuzetno složena“, sa svakodnevnim dodatnim usložnjavanjem koje bi vrlo lako moglo eskalirati i dovesti do neželjenih posljedica u navedenoj ustanovi. 

O navedenim dešavanjima upoznato je i Federalno ministarstvo pravde u Sarajevu - piše u saopćenju Sindikata radnika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.