DODIKOV ARGUMENT

Kapidžić: Zašto u udžbeniku 5. razreda piše da je BiH "državna zajednica"

Kapidžić je kazao kako je u knjizi problematična najmanje još jedna terminologija s obzirom na to da je Banja Luka predstavljena kao "glavni grad"

Faruk Kapidžić. Avaz

D. H.

11.9.2023

Na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo zastupnik Faruk Kapidžić je pokrenuo temu o sadržaju knjige "Društvo" za 5. razred osnovne škole u Federaciji Bosne i Hercegovine. U njoj piše da je BiH "državna zajednica" te da je Banja Luka "glavni grad" Republike Srpske.

Pitanje Ministarstvu

Kapidžić je postavio pitanje Ministarstvu obrazovanja Vlade FBiH zbog onoga što piše u udžbeniku koji je dio nastavnog plana i programa najmanje od 2021. godine.

Na 10. stranici knjige pod naslovom "Državnost BiH" stoji netačna terminologija koju često možemo čuti u govoru predsjednika RS-a Milorada Dodika koja govori o tome da BiH nije država, nego državna zajednica.

"BiH je samostalna, nezavisna, suverena državna zajednica", stoji u lekciji za 5. razred osnovne škole u FBiH.

Osim toga su kao subjekti navedeni samo konstitutivni narodi, bez spominjanih ostalih i građana.

Kapidžić je problematizirao i to što u knjizi stoji da se BiH "sastoji od dva entiteta", međutim to je ispravna ustavna odredba, a termin koji je neprihvatljiv je "sastavljena od dva entiteta" i često ga možemo čuti kod političara iz RS, a u čemu prednjači Milorad Dodik, koji rijetko propušta priliku iskazati stav da je BiH "sastavljena".

Banja Luka glavni grad

Kapidžić je kazao kako je u knjizi problematična najmanje još jedna terminologija s obzirom na to da je Banja Luka predstavljena kao "glavni grad" entiteta umjesto kao "administrativni centar".

Na stranici 56. pod naslovom "Republika Srpska" stoji: "Osnivanjem Republike Srpske Banja Luka postaje glavni grad u entitetu.

Činjenice govore da u BiH postoji samo jedan glavni grad, a to je Sarajevo. Terminologija koju uče djeca u FBiH ne stoji ni u jednom zvaničnom pravnom aktu u BiH, među kojima je i Ustav RS, s obzirom na to da i u njemu stoji da je Sarajevo glavni grad entiteta.

- Ovo uče našu djecu, ovo je de facto izdala SANU, ovo niko dvije godine nije dotaknuo - ukazao je Kapidžić.

Udžbenik "Društvo" je odobrilo Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke i kao takav koristi se u većini škola u Federaciji Bosne i Hercegovini.

Izdavač udžbenika je "Bosanska knjiga", autor je Enisa Kulašin, urednica je Snježana Musa, a recezenti su Jasmina Mehmedović, Izolda Osmanagić, Marinko Jovanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.