OPTUŽNICA TUŽILAŠTVA BIH

Objavljujemo proceduru postupka: Ko će od sudija Suda BiH suditi Miloradu Dodiku!?

Glavni pretres će biti zakazan u roku od 30 dana od dana izjašnjavanja o krivici

Milorad Dodik. PIXSELL

Miralem  Aščić

12.9.2023

Sud BiH potvrdio je jučer uređenu optužnicu Tužilaštva BiH protiv predsjednika RS Milorada Dodika i v. d. direktora "Službenog glasnika RS" Miloša Lukića.

Optužnica je bila vraćena na doradu prije 15 dana, ali je nakon uređenja u zakonskom roku i potvrđena.

Afera "Ukaz"

Tužilaštvo je optužnicu protiv predsjednika RS Dodika i v. d. direktora "Službenog glasnika RS" Lukića podiglo zbog neprovođenja odluka visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt).

U međuvremenu, Sud je odbio zahtjev Dodika za izuzećem sutkinje Jasmine Ćosić-Dedović, koja je o optužnici odlučivala.

Sada Dodika očekuje i zvanično sudski proces. Prije toga čeka ga izjašnjenje o krivici, nakon čega će biti odlučeno ko će od sudija voditi proces protiv predsjednika RS.

No, kakva je procedura i šta kaže Zakon. 

Prije izjašnjenja o krivici, Sud će odlučivati o prigovorima na optužnicu. Poslije toga, prema zakonu, planirano je izjašnjenje o krivici.

Prema ZKP BiH, članu 229., jasno je navedeno:

1) Izjavu o krivici optuženi daje sudiji za prethodno saslušanje u prisustvu tužioca i branioca. Prije izjave o priznanju krivice optuženi će biti upoznat o svim mogućim posljedicama priznanja krivice u smislu člana 230. stav (1) ovog zakona. U slučaju da optuženi nema branioca, sudija za prethodno saslušanje će provjeriti da li optuženi razumije posljedice izjašnjavanja o krivici, kao i da li postoje uslovi za postavljanje branioca u skladu sa članom 45. stav (5), odnosno članom 46. ovog zakona. Izjava o krivici i datim upozorenjima unosi se u zapisnik. Ukoliko se optuženi ne izjasni o krivici, sudija za prethodno saslušanje će po službenoj dužnosti unijeti u zapisnik da optuženi poriče krivicu.

(2) Ako se optuženi izjasni da je kriv, sudija za prethodno saslušanje će uputiti predmet sudiji, odnosno vijeću radi zakazivanja ročišta na kojem će se utvrditi postojanje uslova iz člana 230. ovog zakona.

(3) Ako se optuženi proglasi krivim nakon završetka glavnog pretresa ili promijeni svoju prvobitnu izjavu o poricanju krivice i naknadno prizna krivicu, njegova izjava o poricanju krivice neće biti uzeta u obzir pri odmjeravanju sankcije.

Mjesec dana

(4) Nakon unošenja izjave o poricanju krivice u zapisnik, sudija za prethodno saslušanje, u ovom slučaju Ćosić-Dedović, proslijedit će predmet sudiji, odnosno vijeću kojem je predmet dodijeljen s ciljem zakazivanja glavnog pretresa, a dokaze koji potkrepljuju navode optužnice vraća tužiocu. Glavni pretres će biti zakazan u roku od 30 dana od dana izjašnjavanja o krivici. Ovaj rok se može izuzetno produžiti za još 30 dana.

Pošto je, prema krivičnom djelu, kazna zatvora manja od pet godina, Dodiku će morati suditi sudija pojedinac.

No, ko će biti, izabrat će CMS.

Sudiju će izabrati sistem za automatsko upravljanje predmetima CMS, tačnije Random sistem.

To će se znati vrlo brzo. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.