NP SARAJEVO

„Gala koncert“ povodom 100 godina Sarajevske filharmonije

Na programu će biti izvedena djela čuvenih kompozitora

"Gala koncert" u petak. NP Sarajevo

L. S. R.

12.9.2023

U petak  u 19:30 sati, na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo, u povodu obilježavanja 100 godina Sarajevske filharmonije, bit će upriličen „Gala koncert“ u izvedbi solista i hora Opere Narodnog pozorišta Sarajevo uz pratnju Sarajevske filharmonije kojom će dirigovati maestra Samra Gulamović i maestro Dario Vučić.


Jedna od najstarijih institucija kulture u Bosni i Hercegovini

Pred sarajevskom publikom nastupit će solisti Narodnog pozorišta Sarajevo Jasmin Bašić, Aida Čorbadžić, Katarina Kikić Marić, Melisa Hajrulahović Tomić, Amir Saračević, Ivan Šarić, Marko Kalajanović, Denis Isaković i Ileš Bečei.

Na programu će biti izvedena djela kompozitora: Mascagnia, Gotovca, Glinke, Cilea, Verdia, Puccinia, Bizeta, Donizettia, Mozarta te Rossinia.

Sarajevska filharmonija djeluje od 1923. godine što je čini jednom od najstarijih institucija kulture u Bosni i Hercegovini. O uspjehu orkestra svjedoče brojna domaća i međunarodna priznanja, kao i gostovanja slavnih imena iz svijeta umjetničke muzike. Jedini je profesionalni simfonijski orkestar koji djeluje na području Bosne i Hercegovine njegujući simfonijsku muziku domaćih i inostranih kompozitora, te kao takav predstavlja kulturološki simbol naše zemlje. Svojim djelovanjem i kontinuiranim koncertnim sezonama uveliko obogaćuje kulturni život grada i države.


"Gala koncert" u petak. NP Sarajevo

U svojoj 100. godišnjici nastavlja težiti ka ciljevima postavljenim u začetku svoje djelatnosti ostajući tako jedan od svjetionika kulturne scene i svakako jedna od najvažnijih karika u lancu sarajevskog i bosanskohercegovačkog muzičkog života.Sarajevska filharmonija djeluje od 1923. godine što je čini jednom od najstarijih institucija kulture u Bosni i Hercegovini. 

 Brojna domaća i međunarodna priznanja

O uspjehu orkestra svjedoče brojna domaća i međunarodna priznanja, kao i gostovanja slavnih imena iz svijeta umjetničke muzike. Jedini je profesionalni simfonijski orkestar koji djeluje na području Bosne i Hercegovine njegujući simfonijsku muziku domaćih i inostranih kompozitora, te kao takav predstavlja kulturološki simbol naše zemlje. Svojim djelovanjem i kontinuiranim koncertnim sezonama uveliko obogaćuje kulturni život grada i države.

U svojoj 100. godišnjici nastavlja težiti ka ciljevima postavljenim u začetku svoje djelatnosti ostajući tako jedan od svjetionika kulturne scene i svakako jedna od najvažnijih karika u lancu sarajevskog i bosanskohercegovačkog muzičkog života.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.